Čína před oslavami 60 let komunismu zavírá dveře do Tibetu

Peking/Lhasa – Čínská vláda s dnešním dnem zakázala vstup zahraničních turistů do Tibetu. Jde o další opatření, které Peking přijal ve snaze zajistit maximální klid a bezpečnost před plánovanými oslavami 60 let komunistické vlády v zemi, jež se budou konat 1. října. Letos je to již druhé uzavření Tibetu pro cizince, Čína pro zahraniční turisty himalájskou oblast na dva měsíce uzavřela i letos v březnu, na který připadlo roční výročí od bouřlivých protestů proti čínské nadvládě v této oblasti.

Jak upřesnil oficiální činitel turistického úřadu v Tibetu Tchan Lin, turisté nebudou smět do Tibetu počínaje dneškem, ale ti, kteří do této himalájské oblasti už přijeli, budou moci zůstat. „Čínská vláda se k situaci zatím nevyjádřila a já nepředpokládám, že by tak učinila. Cestovní kanceláře nám potvrdily vládní direktivu nevydávat žádná povolení na cestování do Tibetu, při přímém dotazu však čínská vláda jen krčí rameny,“ informoval zpravodaj v Číně Tomáš Etzler.

V posledních dnech sílí také tlak na zahraniční novináře. Tomáš Etzler upozornil na zřejmě koordinovaný útok na počítače asistentů, překladatelů a čínských producentů, kteří pracují pro zahraniční mediální agentury. Do pošty jim vždy přišel e-mail stejného znění, po otevření napadl pak počítače virus.

Tibet je autonomní oblastí Číny, která jej obsadila v roce 1950. O devět let později po neúspěšném povstání uprchl tibetský duchovní vůdce dalajlama do Indie. Poslední výrazné protesty Tibet zažil v březnu loňského roku. Protesty buddhistických mnichů, které začaly 14. března 2008, si podle oficiálních údajů vyžádaly smrt 19 lidí a vyvolaly vlnu nepokojů. Tibeťané v exilu však tvrdí, že během následného tvrdého zákroku čínských úřadů zemřelo více než 200 osob.

Čína v uplynulých týdnech zesílila bezpečnostní opatření před oslavami 1. října, které krom vojenské přehlídky v samotném srdci Pekingu budou zahrnovat projev prezidenta Chu Ťin-tchaa a obrovské ohňostroje. V některých obchodech byly zakázány prodeje nožů v reakci na dva případy pobodání lidí v blízkosti pekingského náměstí Tchien-an-men. Tento zákaz bude v platnosti do 8. října.