Obama prý ignoruje britského premiéra, oba to ale popírají

Londýn – Vztahy mezi USA a Velkou Británií zřejmě propuštěním atentátníka z Lockerbie utrpěly větší šrámy, než se původně zdálo. Podle britského listu The Daily Telegraph už Bílý dům odmítl pět žádostí o setkání britského premiéra Gordona Browna s americkým prezidentem Barackem Obamou. Bílý dům ale spekulace o zhoršení vztahů odmítá, stejně jako sám premiér Brown

Podle The Daily Telegraph se britští diplomaté pokoušeli při současné Brownově návštěvě USA vyjednat bilaterální setkání pětkrát a pětkrát pohořeli. Obama s Brownem pak prý hovořili pouze krátce v kuchyňce sídla OSN, ale americký prezident si přitom udělal čas na bilaterální schůzky s představiteli Japonska, Číny i Ruska. List hovoří o krizi nejhorší za posledních 20 let a připomíná ledové vztahy, které panovaly mezi někdejším americkým prezidentem Billem Clintonem a bývalým britským premiérem Johnem Majorem.

Bílý dům tvrzení listu popřel s tím, že Obama s Brownem prý stráví společně celý pátek. The Daily Telegraph ale dodává, že to bude za přítomnosti ostatních státníků ze zemí skupiny G20. Podle BBC ale sám britský ministerský předseda prohlásil, že s prezidentem mluví pořád, a trvá na tom, že se jejich vzájemné vztahy dále upevňují.

Skotsko propustilo atentátníka Abdala Basata Muhammada Midžrahího v srpnu s přihlédnutím na jeho vážný zdravotní stav. Obama pak řekl, že je tím zklamán. Při útoku na letadlo americké společnosti PanAm v roce 1988 zahynulo 259 lidí na palubě a 11 obyvatel Lockerbie. Většina mrtvých byli Američané.