Německo si připomíná sjednocení a oceňuje Havla

Berlín - Německo si dnes připomíná Den jednoty. Přesně před 19 lety se totiž po 40 letech poválečného rozdělení Německo sjednotilo. A právě v tento den udělují Němci prestižní cenu Quadriga, která je určena osobnostem, jež se staly symbolem obnovy a dle organizátorů prokázaly průkopnického ducha. Letos ji v Berlíně dostal i český exprezident Václav Havel. Kromě něj si z Berlína cenu odnesli i předseda Evropské komise José Barroso a bývalý sovětský prezident Michail Gorbačov. Havel a Gorbačov, jenž byl oceněn v kategorii „Dynamika a naděje“, jsou pokládáni za osobnosti, které výrazně přispěly k pádu železné opony.

Němci vnímají Havla jako někoho, kdo je přibližoval sjednocení už v době, kdy oni sami ani nedoufali. „Pro Německo sehrál důležitou symbolickou roli. Dodával lidem kuráž a dodnes je jedním z nejznámějších Čechů tady,“ říká politoložka Marie-Lena Mayová.

Český exprezident ve své děkovné řeči upozornil, že ještě nikdy nedostal nějaké ocenění současně s Gorbačovem a vyjádřil radost nad tím, že dnes se tomu tak stalo.

Reportáž Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)

Kuratorium složené z osobností německé politiky, hospodářství, médií a kultury dnes vybralo jako laureáty Quadrigy také hudebníka Mariuse Müllera-Westernhagena nebo bojovnici za lidská práva Bärbel Bohleyovou.

V minulosti se stali majiteli sošky koňského čtyřspřeží například ukrajinský prezident Viktor Juščenko, izraelský ministr zahraničí Šimon Peres, bývalý kancléř Helmut Kohl, afghánský prezident Hamíd Karzáí a v roce 2004 jako první Čech ředitel humanitární organizace Člověk v tísni Šimon Pánek.

Berlínem kráčí obři

Německá metropole Berlín si znovusjednocení připomíná i úchvatnou podívanou na obří loutkové „divadlo“. „Malá obryně“ vysoká 7,5 metru a její patnáctimetrový strýc, zavěšeni na důmyslné konstrukci, od pátku bloumají ulicemi východní a západní části Berlína. 

Jejich šťastné shledání a vzájemné objetí se dnes uskutečnilo u Braniborské brány, která je symbolem někdejšího rozdělení i opětovného sjednocení německé metropole.