Podle evropského tisku čeká EU po irském ANO na Klause

Brusel – Evropské deníky se shodují, že jedinou opravdovou překážkou k přijetí Lisabonské smlouvy je český prezident Václav Klaus. Spolu s Českou republikou nebyla smlouva ratifikována ještě v Polsku, tam se však s jejím přijetím počítá v nejbližších dnech. Francouzský provládní deník Le Figaro uvádí, že EU se pomocí nátlaku pokusí obrátit proti Klausovi veřejné mínění, a tak dostat českého prezidenta pod větší tlak. Napomoci by tomu měla úplná ztráta místa v Evropské komisi, nebo to, že by Česko mělo komisaře v bezvýznamném rezortu, či také varianta, že by českého představitele v komisi odmítl schválit Evropský parlament.

„Klaus by si chtěl proti vůli své vlády a svého lidu vzít smlouvu jako rukojmí, a to během čekání na nástup britských konzervativců k moci. Takové manévry jsou nedůstojné. Aby byly zmařeny, je zbytečné se pouštět do České republiky. Lepší je prezidenta Klause více izolovat tím, že se (unie) opře o (české) veřejné mínění. Ztratilo se již příliš mnoho času. Nastal čas na přípravu, aby se Lisabonská smlouva začala uplatňovat,“ stojí v komentáři Le Figaro.

Podle deníku je nynější švédské předsednictví „rozzuřené“, že jeho činnost ve druhém čtvrtletí vázne kvůli zatvrzelosti českého prezidenta. Stockholm byl o víkendu nucen přiznat, že bude nemožné zajistit, aby smlouva začala platit od 1. listopadu. Bude tak muset spolupracovat s dosluhující komisí v naději, že ta nastupující už bude fungovat podle nových pravidel.


„Černý princ za zdmi Pražského hradu“

Situaci se hojně věnují i belgické deníky. „Všechny pohledy se obracejí k Praze, kde se euroskeptický prezident Václav Klaus nechává prosit, aby připojil svůj nezbytný podpis pod smlouvu,“ píše Le Soir v článku s názvem „Čekání na Václava Klause…“. Rozsáhlý článek list doplnil fotografií české hlavy státu, kterou uvedl slovy „nová překážka na obzoru“.

„Václav Klaus, alias účerný princú, držící za zdmi Pražského hradu ve svých rukou osud evropské konstrukce?“ začíná zase jeden z článků věnovaných irskému referendu o Lisabonské smlouvě list La Libre Belgique. Tento deník pak českého prezidenta představil následovně: „Jde o zvláštní osobnost, která se na počátku 90. let prezentovala jako thatcheriánský ekonom a která už neskrývá své úzké vztahy s okolím Vladimira Putina v Rusku.“

Moskva si přeje Lisabonskou smlouvu

Moskva podle listu Kommersant přijala výsledky pátečního irského referenda s nadšením, protože spoléhá na posílení pozic ruských partnerů, Německa a Francie, v reformované unii. Kommersant zdůraznil, že vstup Lisabonské smlouvy v platnost „bude znamenat, že unie bude hovořit jedním hlasem, a tedy Rusku se bude hůře hrát na strunu rozporů uvnitř EU“.

Se zavedením funkcí prezidenta a ministra zahraničí EU se tak přestane v rytmu půlročních předsednictví měnit linie Bruselu, jejíž výkyvy cítilo i Rusko. Jako příklad Kommersant připomíná, že ve druhé polovině loňského roku za předsednictví Francie její prezident Nicolas Sarkozy sehrál klíčovou roli v tom, že kavkazská válka nevedla ke zmrazení vztahů mezi EU a Ruskem, „zatímco české předsednictví během 'plynařské války' s Ukrajinou zjevně nebylo Moskvě ku prospěchu“.

Podle španělského ABC je Klaus „na nejvyšší míru protivný pán“

Ostrá slova má k českému prezidentovi a celému systému ratifikace Lisabonské smlouvy španělský list ABC. Pod titulkem Václav Klaus a Lisabonská smlouva píše, že se Klaus zdá rozhodnut shodit Lisabonskou smlouvu z koně, píše autor komentáře politolog Darío Valcárcel.

„Evropa je výtvor tak jedinečný, tak roztodivný, že dovoluje chlápkovi, který nemá žádné oprávnění a jehož parlament smlouvu povolil, aby tomuto koni nastražil bombu. Praktičtější země by už dávno tento problém vyřešily rychlými prostředky. Ale EU to nedělá. Dovoluje, aby osud 500 milionů občanů závisel napřed na třech milionech Irů a pak na náladě jednoho nestravitelného, na nejvyšší míru protivného pána. Hloupost umíněnce je někdy neomezená. Klausova nekonečná láska k sobě samému, jeho skutečné šílené ego se stará o zbytek,“ píše se v komentáři ABC.