Italský profesor napodobil Turínské plátno

Řím - Slavné Turínské plátno prý úspěšně napodobil italský vědec. Jedná se o další z řady pokusů, jež mají prokázat, že tkanina nesoucí podobu tváře Ježíše Krista, o níž katolická církev prohlašuje, že sloužila jako pohřební rubáš po Kristově sejmutí z kříže, je padělek. Luigi Garlaschelli, profesor organické chemie na univerzitě v Pavii, uvádí, že k výrobě repliky použil materiály a techniky, jež byly dostupné ve středověku, například aplikování pigmentu na látku a pak její zahřátí v troubě.

Garlaschelli, který má svá zjištění zveřejnit na konferenci o paranormálních jevech, která se bude konat tento týden, říká, že mnoho lidí věří, že plátno „nese nevysvětlitelné znaky, jež není možné napodobit lidskými prostředky“. „Dosažený výsledek jasně ukazuje, že je možné to udělat s využitím levných materiálů a prostřednictvím jednoduché procedury,“ doplňuje profesor.

Záhadná relikvie

Pravost lněného plátna o rozměrech 4,4 metru na 1,1 metru je dodnes sporná. V minulosti bylo již několikrát podrobeno vědeckým testům. Rozbor prachových částic ukázal, že roucho pochází z Blízkého východu a je 2000 let staré. Tyto závěry však zpochybnila radiokarbonová analýza z roku 1988. Tři laboratoře, které nezávisle na sobě zkoumaly ústřižek z plátna, jej označily za středověký podvrh. Jeho vznik datovaly do let 1260 až 1390. Později se ovšem ukázalo, že zkoumané vzorky pocházely ze středověkých restaurátorských záplat.

Slavná relikvie je uchovávána v turínské katedrále a vystavována je jen zřídka. Naposledy si ji veřejnost mohla prohlédnout v letech 1998 a 2000, kdy této možnosti využilo 3,5 milionu lidí.