Francii se nelíbí požadavek Klause k doplnění Lisabonu

Brusel/Praha – Francie je proti požadavku českého prezidenta Václava Klause, který chce, aby k Lisabonské smlouvě byla připojena poznámka týkající se Listiny základních práv a svobod. Tuto podmínku si český prezident klade podle švédského premiéra Fredrika Reinfeldta, který dnes s Klausem telefonicky hovořil. Hrad dosud tuto informaci nepotvrdil.

Švédský premiér Fredrik Reinfeldt po rozhovoru s českým prezidentem o ratifikaci Lisabonské smlouvy oznámil, že Klaus před svým podpisem Lisabonu požaduje doplnit dokument dvouvětou poznámkou, která se vztahuje k Listině základních práv a svobod. Zatím nejsou známy žádné detaily, čeho se poznámka konkrétně týká. 

Už teď ale vyvolala informace v unii negativní reakce, jako první se ozvala ústy ministra zahraničí Bernarda Kouchnera Francie. Podle něj totiž prý není možné Lisabonskou smlouvu měnit. Kouchner obvinil Klause z toho, že dělá těžkosti. „Nemám pochyby, že prezident Klaus si vymyslí další komplikace,“ uvedl. Podle Kouchnera ale smlouvu řádně v termínu a bez požadavků na jakékoli změny v textu schválila jak česká Poslanecká sněmovna, tak Senát. To by prý mělo Klause donutit k tomu, aby nakonec svůj podpis k Lisabonské smlouvě připojil.

K dokončení ratifikačního procesu Lisabonské smlouvy po irském ANO v referendu chybí už jen podpisy českého prezidenta Václava Klause a jeho polského protějšku Lecha Kaczyńského. Ten ale zřejmě dokument podepíše už o víkendu. Václav Klaus ale musí s podpisem čekat na rozhodnutí Ústavního soudu, který na základě stížnosti skupiny senátorů posuzuje, zda není Lisabonská smlouva v rozporu s českým ústavním pořádkem.