Vesmírný klaun s umělci varoval před ubývající vodou na Zemi

Montreal - Umělci z celého světa a jeden na oběžné dráze varovali před úbytkem pitné vody na Zemi. Do benefiční akce ve čtrnácti světových metropolích se zapojily hvězdy jako frontman irské skupiny U2 Bono Vox, britský zpěvák Peter Gabriel, zpěvačky Shakira a Joss Stoneová nebo mexická herečka Salma Hayeková. Z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) se přidal vesmírný turista a „první kosmický klaun“ Guy Laliberté, jehož nadace akci pořádala.

„Voda mě zasáhla a inspirovala mě, voda je zdrojem života. Když jsem před několika lety zjistil, že každých osm vteřin zemře jedno dítě kvůli znečištěné vodě, ihned jsem věděl, že je nutné jednat. Proto jsem založil nadaci Jedna kapka,“ vzkázal lidem první kosmický klaun a miliardář během dvouhodinové show Rozhýbeme hvězdy a Zemi kvůli vodě, ve které vystupovali mimo jiné i artisti z jeho Slunečního cirkusu. „Společně můžeme doufat, že dosáhneme změny,“ zdůraznil Laliberté.

Představení se postupně konalo v Montrealu, Johannesburgu, Rio de Janeiru, Paříži, Mexiku, New Yorku, Sydney, Londýně, Marrákeši, Bombaji, Ósace, kalifornské Santa Monice, Moskvě a floridské Tampě. Právě tam Laliberté živě vstoupil do koncertu irských U2. Vedle umělců se do akce zapojili i ekologičtí odborníci a aktivisté v čele s nositelem Nobelovy ceny za mír a bývalým americkým viceprezidentem Alem Gorem.

Reportáž Karolíny Košařové (zdroj: ČT24)

Guy Laliberté:

„Všichni pro vodu, voda pro všechny.“

„Kolem sebe vidím hvězdy, tmu a prázdnotu. Země vypadá úžasně, ale současně křehce. Neměli bychom zapomenout, že máme obrovské privilegium, že můžeme na Zemi žít,“ vzkázal padesátiletý filantrop, který začínal jako pouliční artista a polykač ohně a v současnosti jeho majetek dosahuje odhadem 2,5 miliardy dolarů (asi 44 miliard korun).

Laliberté je na ISS od 2. října a v neděli se má vrátit na Zemi společně se dvěma profesionálními astronauty Gennadijem Padalkou a Michaelem Barratem, kteří orbitální komplex dlouhodobě obývali.