V Nikaragui vyhasly životy tří Čechů

Managua – Na západním pobřeží středoamerické Nikaraguy zahynuli tři Češi, jejichž dodávka se čelně srazila s protijedoucím nákladním automobilem. Nehoda se stala ve středu večer na silnici spojující Managuu s přístavním městem León. Všichni tři mrtví, ve věku 40, 39 a 33 let, zahynuli na místě, čtvrtý Čech, 21letý student a zároveň řidič, byl s těžkými zraněními hospitalizován. Třiašedesátiletý řidič kamionu vyvázl s pohmožděninami. Policie ho zadržela a nyní je ve vazbě.

Skupina studentů a profesorů z Mendelovy univerzity v Brně pobývala v Nikaragui od začátku září v rámci zemědělského rozvojového projektu. V pátek se měli vracet do vlasti. Tragická nehoda je potkala, když se v několika dodávkách vraceli z exkurze v chovné stanici krevet v Jiquilillu. Podle policie byla hlavní příčinou nehody nepřiměřená rychlost, vyšetřování však ještě pokračuje.

Telefonát Víta Koláře (zdroj: ČT24)

Oběti neštěstí byly součástí devatenáctičlenné skupiny učitelů a studentů z Mendelovy univerzity. V Nikaragui působili všichni tři mrtví jako lektoři. Každý byl odborníkem z jiného oboru. Působili na lesnické a dřevařské, agronomické a provozně ekonomické fakultě.

Výběr tragických silničních nehod Čechů v zahraničí v posledních deseti letech:

8. září 2001 (Chorvatsko) - Tři čeští turisté a jeden Rakušan zahynuli u Záhřebu, když Rakušan neopatrně předjížděl.

7. listopadu 2003 (Slovensko) - Čtyři lidé zahynuli při havárii českého autobusu u Ružomberoku. Autobus narazil do návěsu nákladního auta, který se uvolnil a přejel do protisměru.

1. srpna 2005 (Španělsko) - Při srážce automobilu s kamionem na silnici mezi Salamankou a Ávilou zahynuli čtyři Češi.

17. září 2006 (Rakousko) - Čtyři lidé zahynuli při nehodě českého autobusu, který havaroval nedaleko dolnorakouského Schremsu v okrese Gmünd.

1. srpna 2008 (Chorvatsko) - Na chorvatské dálnici zahynuli tři Češi, čtvrtý skončil s vážnými zraněními v nemocnici.

4. srpna 2009 (Bulharsko) - Tři čeští turisté zahynuli při automobilové nehodě na černomořském pobřeží. Jeden zemřel na místě, dva po převozu do nemocnice.

31. července 2010 (Dánsko) - Při dopravní nehodě na dálnici u Kodaně zahynulo pět lidí, čtyři z nich byli podle policie Češi pracující v Dánsku.

14. září 2011 (Řecko) - Tři čeští turisté zahynuli při havárii autobusu u města Grevena.

28. září 2011 (Nikaragua) - Na silnici spojující metropoli Managuu s přístavním městem León zahynuli tři Češi, jejichž dodávka se čelně srazila s protijedoucím nákladním automobilem.