Plyn pro Izrael znovu hořel: Letos už pošesté

Káhira - Neznámí útočníci vyhodili do vzduchu úsek plynovodu u města Ariš na Sinajském poloostrově. Surovina jím proudí z Egypta do Izraele a Jordánska. Podle svědků na místo přijeli tři muži a začali na potrubí střílet. Pak byla slyšet exploze, oheň zachvátil i okolní stromy a budovy. Plameny šlehaly až do výše 15 metrů, jeden člověk byl zraněn.

Od letošního února je to už šestý útok na tento plynovod, jehož dodávky musely být kvůli poškození opakovaně přerušeny. Několika pokusům o útok se kromě toho podařilo zabránit. Naposledy byli 16. srpna čtyři muži zatčeni, když se chystali vyhodit do vzduchu terminál u Ariše. Egypt minulý měsíc posílil svou policejní a vojenskou přítomnost na Sinaji s cílem plynovod lépe zabezpečit.

Za útoky stojí skupina, která nechce, aby Egypt prodával zemní plyn Izraeli. Egypt pokrývá ze 43 procent spotřebu zemního plynu v Izraeli, kde se z tohoto energetického zdroje vyrábí 40 procent elektřiny. Do Jordánska proudí tímto plynovodem denně 6,8 milionu kubíků plynu, což je 80 procent národní potřeby pro výrobu elektřiny.

Výbuch plynovodu u Ariše
Zdroj: ČT24

Nová egyptská vláda rozhodla o revizi všech dohod o dodávkách plynu do Izraele a prošetření kontroverzních kontraktů na prodej plynu židovskému státu, podepsaných před svržením režimu prezidenta Husního Mubaraka letos v únoru.