Dá Rada bezpečnosti Palestině zelenou?

New York - Rada bezpečnosti OSN by se měla začít zabývat žádostí o uznání Palestinského státu. Tu v pátek podal předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás a požádal o stvrzení státnosti do dvou týdnů. Mezi stálými členy Rady bezpečnosti má ovšem jistou podporu pouze od Číny a Ruska. USA chtějí požadavek vetovat. Palestinci proto upírají své naděje k Valnému shromáždění, i když to jim zrod státu potvrdit nemůže.

Palestinci mají v Radě bezpečnosti jistých šest hlasů. K uznání jich potřebují devět, mezi nimiž musí být hlasy všech pěti stálých členů s právem veta. Podle diplomatů oslovených agenturou Reuters mají Palestinci jistou podporu Číny, Ruska, Brazílie, Libanonu, Indie a Jihoafrické republiky. 

Palestinci po dvaceti letech mírových rozhovorů s Izraelem zkoušejí diplomatickou ofenzivu v New Yorku. „Dvacet let procesu nepřineslo nic. Když se tahle cesta ukázala jako špatná, rozhodli jsme se před třemi lety s naší věcí předstoupit před mezinárodní společenství,“ prohlásil Ahmad Madždalání, člen výkonného výboru OOP.

Svou žádostí v OSN ale podle mluvčího izraelské vlády Marka Regeva Palestinci jasně porušují mírové dohody z Osla. „Ta mluví o tom, že o všem se bude jednat přímo. My žádný zahraniční diktát nepřijmeme. Pouze přímá jednání,“ řekl. 

Abbás předává žádost o členství Palestiny v OSN
Zdroj: Seth Wenig/ČTK/AP

Časový harmonogram konzultací rada neoznámila. Palestinské vedení požaduje, aby diskuse trvala „týdny, nikoli měsíce“. Patnáctičlenná Rada bezpečnosti ke schválení palestinské žádosti potřebuje nejméně devět hlasů a podporu všech pěti stálých členů. Spojené státy předem ohlásily své veto, Rusko žádost Palestiny podporuje. Francie a Británie se údajně hlasování zdrží, Čína své stanovisko tají.

Při případném neúspěchu se Palestinci obrátí na Valné shromáždění 

Pokud palestinská žádost podle očekávání Radou bezpečnosti neprojde, zvažuje palestinské vedení výzvu adresovanou plénu Valného shromáždění. Jejím obsahem by byla žádost o povýšení nynějšího statusu Palestiny jako „pozorovatelské entity“ na status „nečlenského státu“. K jejímu schválení je zapotřebí souhlas prosté většiny členských států. 

Jako nečlenský stát, což je například status Vatikánu, by se Palestina mohla více zapojit do práce světové organizace a některých jejích důležitých orgánů.

Palestinci čekají na uznání (zdroj: ČT24)