Slovenské Tatry se po pěti letech od vichřice pomalu vzpamatovávají

Bratislava – Před pěti lety zničila silná vichřice slovenské Vysoké Tatry. Přes 12 000 hektarů lesů, dva lidé zemřeli. Tatry se změnily doslova k nepoznání, po kalamitě zde zůstal 50kilometrový zcela zničený pás, se kterým si Slovensko muselo nějak poradit. Za pět let se podařilo odstranit popadané stromy, opravit budovy a infrastrukturu, les se ale s vichřicí bude vyrovnávat několik desítek let.

Vichřice, která před pěti lety zasáhla Vysoké Tatry, byla neuvěřitelně ničivá. Meteorologové sice předpovídali, že dojde k takovému jevu, nikdo však nečekal takový rozsah. Podle lesníků dosahovala rychlost větru 230 kilometrů v hodině, zničen byl les starý několik dekád.

Dnes, po pěti letech, jsou již odstraněné popadané stromy, opravené zničené a poškozené budovy. Neštěstí, které Tatry zasáhlo, vyvolalo velkou vlnu solidarity nejen na Slovensku, ale i v zahraničí. Dohromady se na obnovu Tater vybralo několik set milionů korun. Tyto peníze byly investovány do oprav budov a infrastruktury a také k opětovnému zalesňování poškozených lesů.

Telefonát Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

Lesníci versus ochránci

Stále ale nejsou vyřešeny zóny, ve kterých se nesmí lesnicky ani jinak hospodářsky zasahovat. Spory o rozsah tohoto území přetrvávají dodnes a zdá se, že v nejbližší době ani vyřešeny nebudou.

V bezsásahových zónách tak popadané stromy stále zůstávají, ochránci přírody zde zkoumají, jak si s nimi příroda poradí. V oblastech s nižším stupněm ochrany přírody lesníci přírodě pomáhají a zničené stromy odvezli. Přes jejich snahu se v Tatrách přemnožili škůdci, kteří ničí i zdravé stromy. Je to způsobeno také vyššími průměrnými teplotami v posledních letech, které podkůrnímu hmyzu vyhovují.

Původně panovala také obava, že prázdné plochy po stromech využijí investoři a dojde k masivnímu nárůstu turismu. Bezprostředně po kalamitě opravdu radikálně narostl zájem o budování nových ubytovacích kapacit, rozšiřování sjezdovek a budování nových, mnohdy na místech, kde to dřív nebylo vůbec možné. Ochránci přírody se však postavili proti tomu, a tak k výraznému zastavění Tater nedošlo.

Následky vichřice v Tatrách
Zdroj: ČT24