Japonsko ohrožují medúzy velikosti zápasníků sumo

Tokio – Japonské pobřeží Pacifiku se potýká s hejny obřích medúz. Jejich klobouk může dorůst do průměru přes dva metry a váží přes 300 kilogramů. Tvorové známí jako echizen kurage zřejmě připluli z Číny a Koreje, kde se každý rok rozmnožují. Místní rybářský průmysl se tak pod sevřením jedovatých chapadel těchto živočichů doslova dusí. Proč se jim v posledních letech v této oblasti tak daří, vědci zatím nedokázali uspokojivě vysvětlit.

Bezobratlé příšery zůstávají v rybářských sítích, kde ničí úlovek. Podle některých odhadů už způsobily medúzy na japonském rybářství ztráty přesahující sto milionů dolarů. Jedna rybářská loď se dokonce převrhla vahou medúz, které jí uvízly v sítích.

Japonský rybář o obřích medúzách:

„Nikdy jsem neviděl nic tak velikého.“

Gigantické medúzy ohrožují Japonsko (zdroj: ČT24)

Gigantické medúzy hojně terorizují japonské břehy od roku 2002. „V posledních letech jejich výskyt ještě narůstá, například v roce 2005 jich bylo opravdu hodně,“ říká asistent ředitele japonské agentury pro výzkum rybolovu Kijoši Kawasaki.

Teplá voda podporuje růst těchto oblud, jednou z příčin jejich množení proto mohou být rostoucí teploty moří. Teplota Japonského moře, které leží právě mezi Japonskem, Čínou a Jižní Koreou, stoupá třikrát rychleji, než je světový průměr. Medúzám navíc zřejmě svědčí i znečištění u čínských břehů.