Siamská dvojčata ze Súdánu úspěšně přežila oddělení hlav

Chartúm – Srpnová operace súdánských siamských dvojčat nepřinesla větší komplikace a dívkám se daří výborně. Britští lékaři potvrdili, že přestože byly dívky srostlé v oblasti hlavy, k poškození mozků nedošlo. Existuje tedy vysoká šance, že děti povedou plnohodnotný život. Rodiče dvojčat teď poprvé promluvili na veřejnosti o svých pocitech.

Dvě súdánské dívky Rital a Ritag měli neuvěřitelné štěstí. Podle statistik přežije první den po podobném zákroku jen 25 procent operovaných. Manželé Gabúrovi tak cítili ohromnou úlevu, když se dozvěděli, že jejich holčičky operaci přežily, a to bez výraznějších komplikací. „Samozřejmě jsme se toho báli. Připravoval jsem se na život se siamskými dvojčaty. Teď jsme velmi šťastní, že máme dvě normální děti,“ podotkl otec dvojčat Abdelmadžíd Gabúra.

Siamská dvojčata se po operaci úspěšně zotavují (zdroj: ČT24)

Lékaři museli dvojčatům odoperovat společnou kůži na hlavě a lebeční kost. Nejtěžším se ukázal zákrok uvnitř lebky. Holčičky sice měly mozky oddělené, Ritag ale z poloviny zásobovala krví mozek své sestry. Hrozilo, že pokles tlaku krve způsobí nenávratné poškození. „Museli jsme rozdělit společnou žílu a rozhodovali jsme se, kde. Bylo to jako při zneškodňování bomby, jestli přestřihnete modrý, nebo červený drát. Navzdory všemu tomu plánování to bylo buď, anebo,“ potvrdil neurochirurg Gosh Owase Jeelani.

Už příští týden Rital a Ritag oslaví první narozeniny. Lékaři jsou optimističtí, obě holčičky mají podle nich velmi dobré vyhlídky. „Doufám, že budou moct žít normální životy. Zatím to nevypadá, že by měly nějaké neurologické problémy. Nezaznamenali jsme, že by jejich mozky nepracovaly normálně. Jsou samozřejmě velmi mladé a čeká je dlouhé zotavování,“ uvedl neurochirurg David Dunaway.