S vesmírnou turistikou se za dva roky roztrhne pytel

Praha - Lety do kosmu dostupné lidem byly snem desítky let. Teď je revoluce soukromých letů do vesmíru na světě. Veřejnosti se představila kosmická loď Space Ship Two. Do projektu nebyl vložený ani cent jediné vlády, postavil ji nejslavnější konstruktér současnosti Burt Rutan na objednávku miliardáře Richarda Bransona. Dali tak světu důkaz, že je vesmír na dosah běžným smrtelníkům i bez účasti vládních kosmických agentur.

Je rok 2001 a ruská agentura Roskosmos, které docházejí peníze, nabízí jedno volné sedadlo v lodi Sojuz. Obsazuje ho americký multimilionář Dennis Tito. Za cestu a šestidenní pobyt na Mezinárodní vesmírné stanici ISS platí 20 milionů dolarů. Každá minuta netradiční dovolené ho tak přijde v přepočtu na pětačtyřicet tisíc korun. Během osmi let se do kosmu podívá s ruskou posádkou dalších šest lidí, kterým pozemské krásy nestačí. Mezi nimi i první žena, čtyřicetiletá americká obchodnice íránského původu Anuše Ansariová.

Průlom v komerčních letech za hranice exotiky se ale rodí na jiném kontinentě. „Před časem byla vypsána soutěž, která se jmenovala X Price, jejímž cílem bylo, aby účastník vykonal let do výšky přesahující 100 kilometrů na stroji, který by to opakoval nejpozději do 14 dnů,“ vzpomíná znalec kosmonautiky Antonín Vítek na soutěž, jíž se zúčastnila řada firem. Kraloval na ní jediný člověk: konstruktér Burt Rutan. Ten proslul už dřív tím, že vyvíjel třeba pro americké válečné letectví speciální letadla. Soutěž vyhrál s lodí Space Ship I pro tři pasažéry.

Milénium (zdroj: ČT24)

Letoun s pilotem Mikem Melvillem se vznesl do výšky víc než sto kilometrů, zažil tři a půl minuty stavu beztíže a vrátil se zpátky na letiště. Loď si v soutěži doletěla pro desetimilionovou prémii, což byla ani ne desetina toho, co musel Rutan do vývoje stroje vložit.

Úspěch Space Shipu I přivádí na scénu hlavního hráče: britského magnáta Richarda Bransona. U slavného konstruktéra si objednává nový větší stroj Space Ship II. Spolu navíc zakládají první suborbitální cestovní kancelář - společnost Virgin Galactic. Zázrak letecké techniky - Space Ship II - vyjel z černé tmy Mohavské pouště na začátku prosince 2009.

Na palubu se vejdou dva piloti a šest platících pasažérů. Zálohu na výlet za dvě stě tisíc dolarů už složily tři stovky lidí. Stroj má během 2,5hodinového letu vynést turisty 105 kilometrů nad zem. Dost vysoko, aby uviděli křivku planety Země na pozadí vesmíru a aby zažili pět minut beztížného stavu.

Bransona teď čeká nelehký úkol - musí získat povolení pro komerční provoz, a to může trvat až dva roky. Když všechno dopadne dobře, svůj první vesmírný výlet můžou turisté zažít v roce 2011. Na dovolenou na oběžné dráze nebo pobyt v galaktických hotelech si ale budou muset počkat. Virgin Galactic nabízí jen krátké lety a palubní lístek turistům zajistí pobyt ve vesmíru na pár minut.

Jak tedy pobyt ve vesmíru využít? Je to čistá zábava? Nebo si cestu můžou zaplatit třeba doktoři k pokusům ve stavu beztíže? „Nějaký velký vědecký význam to rozhodně mít nebude. Z hlediska studia vlivu kosmického prostředí na lidský organismus jsou tyto lety příliš krátké,“ vysvětluje Vítek.

Budoucnost několikadenních letů nás vrací znovu na začátek. Ruská polostátní organizace Koncern Energia uvažuje o stavbě dalších exemplářů lodí Sojuz, které by vysílaly turisty na oběžnou dráhu třeba na týden. Byly by trochu dražší - stačí si našetřit něco kolem padesáti milionů dolarů.