Deset mrtvých při útoku Tálibánu v centru Kábulu

Kábul - Nejméně deset mrtvých a 16 zraněných si vyžádal rozsáhlý útok islámských radikálů z hnutí Tálibán na objekty západních zemí v centru afghánské metropole Kábulu. Mezi oběťmi jsou čtyři útočníci, čtyři policisté a dva civilisté. Čeští úředníci a vojáci působící v Afghánistánu jsou v bezpečí.

Nejméně sedm útočníků opásaných výbušninami a vyzbrojených automatickými puškami a pancéřovkami proniklo do blízkosti amerického velvyslanectví a sídla Severoatlantické aliance. Čtyři z nich byli usmrceni, z toho minimálně tři v ulicích města - jeden byl zastřelen, druhému vybuchla bomba následkem střelby a třetí se odpálil sám. Zbytek komanda se stáhl do rozestavěné budovy v centru města, kde ozbrojenci ve večerních hodinách místního času ještě odolávali útokům afghánských policejních sil podporovaných vrtulníky NATO.

Zaměstnanci české ambasády stojící nedaleko místa střelby se uchýlili do krytu a jsou v pořádku. Také čeští vojáci působící v Afghánistánu jsou podle mluvčí generálního štábu české armády Jany Růžičkové v pořádku.

Část ozbrojenců zaujala pozice ve vysoké rozestavěné budově asi 300 metrů od ambasády USA a 500 metrů od velitelství NATO. Jde o přísně střeženou čtvrť Vazír Akbar Chán, kde je řada zahraničních diplomatických misí a rezidencí. Nikdo z pracovníků dalších cizích úřadů nebyl zraněn.

K útoku se prostřednictvím zprávy sms přihlásil Tálibán. „Provedli jsme velký sebevražedný útok, jehož hlavním terčem je sídlo zahraniční a afghánské rozvědky,“ napsal mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid. Dvě rakety dopadly na tržiště ve čtvrti Vazír Akbar Chán. Jedna z nich zasáhla prázdný školní autobus, další dopadla na budovu, kterou vlastní soukromá afghánská televize Tolo.