Vůdce al-Káidy Zavahrí vystoupil v novém videu

Dubaj - Teroristická organizace al-Káida zveřejnila na webu radikálů nové propagandistické video. Vůdce Ajmán Zavahrí v něm vychvaluje útoky ve Spojených státech, od kterých v neděli uplynulo 10 let. Hodinový záznam obsahuje i dosud nezveřejněný záběr bývalého vůdce Usámy bin Ládina, kterého zabilo v pákistánském Abbottábádu americké speciální komando.

Nový vůdce teroristické sítě al-Káida Ajmán Zavahrí o sobě dává v době desátého výročí útoků z 11. září 2001 vědět. Extremisté zveřejnili na webu jeho nové video. V něm Zavahrí říká, že al-Káida podporuje takzvané arabské jaro. Vyjádřil naději, že protesty, které svrhly režimy v Tunisku, Egyptě a Libyi povedou k nastolení „skutečného islámu“.   

V asi hodinové nahrávce nazvané The Dawn of Imminent Victory (Úsvit blížícího se vítězství) se objevuje i bývalý vůdce al-Káidy Usáma bin Ládin. Ten vzkazuje Američanům, aby se „nestali otroky“ v rukou velkých společností. Usámu bin Ládina zabilo na začátku května v pákistánském Abbottábádu zvláštní americké komando.