Den před volbami zabila bomba tři Iráčany

Nadžáf (Irák) – Ačkoli se Iráčané snaží zabezpečit zemi před nedělními parlamentními volbami, zahynuli v Nadžáfu tři lidé při teroristickém útoku. Dalších 50 lidí utrpělo zranění. Bomba ukrytá v autě explodovala nedaleko mauzolea imáma Alího v centru Nadžafu – místa, které mají v oblibě šíitští poutníci.

Hlasování chce narušit organizace al-Káida, na neděli vyhlásila zákaz vycházení v celé zemi. Pohrozila všem, kdo ho poruší, že pocítí „Alláhův hněv“. Teroristé poté rozpoutali násilí, při němž zahynulo na padesát lidí. Ve čtvrtek, kdy volili policisté, vojáci, pacienti v nemocnicích a vězni, zaútočili na dvě místnosti, kde zabili čtrnáct lidí.

Části Iráčanů se nelíbí, že bezpečnost zajišťují pouze domácí bezpečnostní síly. Většina z nich ale zřejmě k volbám vyrazí. „My volit stejně půjdeme, věřím, že vybereme dobrou vládu, která pozvedne naši zemi,“ řekl obyvatel Bagdádu Ahmed Malik.

Předvolební násilí v Iráku (zdroj: ČT24)

Od pátku již hlasují Iráčané žijící v zahraničí. Podle OSN jich je kolem dvou milionů, většina žije v Sýrii nebo Jordánsku. V těsném boji o parlamentní křesla mohou jejich hlasy hrát velkou roli.