Mladí vynálezci představili v Pardubicích své projekty

Pardubice - Zdroj energie, který jednou nahradí sluneční panely na mezinárodních vesmírných sondách, či zařízení, které sleduje kosmické záření z vesmíru. Nejde o vynálezy renomovaných vědců, za vším stojí studenti a žáci z Pardubického kraje. Své projekty představili v Pardubicích na třetím ročníku Festivalu vědy a techniky pro mládež.

V Pardubicích se sešlo přes 150 projektů. Jeden studentský tým pracuje na výzkumu vad srdce u dětí a připravuje příručku pro rodiče. Gymnazisté z Litomyšle zase přivezli robota, který přemístí předměty v životu nebezpečném prostředí. Prototyp ovládaný dvěma počítači uchopí klepety například skleněnou láhev a přemístí jej na jiné místo.

Filip Naiser ze stejného gymnázia zase vyvinul software, který umožní lidem s částečnou či úplnou paralýzou horních končetin napsat například e-mail. Webová kamera snímá oko, jak se pohybuje, kurzor myši označí potřebné písmeno. Studentova asistentka se to naučila za několik hodin a nyní bez problémů píše. Konkurence již podobný program vytvořila, prý je ale zbytečně drahý, řekl student. „Můj software stojí 1 000 korun a ten druhý je zhruba 40krát dražší,“ řekl student.

V Pardubicích se sešly projekty z mnoha vědních a technických oborů, na jejich vývoji a prezentaci se podílelo asi 320 žáků a studentů ze všech okresů kraje.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)