Fico obvinil maďarského prezidenta, že chce rozbít Slovensko

Bratislava - Maďarský prezident László Sólyom chce rozbít Slovensko. Prohlásil to dnes slovenský premiér Robert Fico. Reagoval tak na Sólyomův výrok o tom, že by se Maďaři žijící na Slovensku měli učit slovenštinu jako cizí jazyk. Bratislava bude podle Fica proti těmto výrokům oficiálně protestovat. Fico také Sólyoma vyzval, aby přestal zasahovat do vnitřních věcí Slovenska.

„Jde o zákeřný a promyšlený útok proti Slovenské republice,“ řekl Fico. „Taková změna by vedla k dalšímu prohloubení neznalosti slovenského státního jazyka. Na Slovensku by vznikla početná skupina mladých lidí bez elementární znalosti slovenského státního jazyka,“ dodal.

Robert Fico:

„Prohlášení považujeme za hrubý útok proti integritě Slovenské republiky, protože oslabovat znalost slovenského státního jazyka u občanů SR bez ohledu na jejich národnost znamená oslabovat Slovenskou republiku. Jde o rozbíjení SR a základních elementů její státnosti.“

Sólyom o víkendu v srbské Vojvodině prohlásil, že žáci maďarské menšiny by se měli na Slovensku, v Srbsku a v Rumunsku učit státní jazyk jako cizí řeč. Takový postup by ale podle Fica mohl maďarské menšině na Slovensku uškodit. Už teď prý v zemi žijí lidé, kteří slovenštinu neovládají natolik, aby se mohli uplatnit v běžném životě.

Zástupce maďarské prezidentské kanceláře Ferenc Kumin v reakci na Ficovy výroky upřesnil, že Sólyom považuje za žádoucí, aby etničtí Maďaři v zemích mimo Maďarsko mluvili místním státním jazykem co nejlépe. Maďarský prezident prý v Srbsku řekl, že aby děti dosáhly vysoké úrovně ve státním jazyce dané země, potřebují speciální učebnice v maďarštině. V současné době prý mají ty, které jsou určeny dětem, pro něž je státní jazyk v daném státu mateřskou řečí.

Vztahy mezi Budapeští a Bratislavou se výrazně zkomplikovaly po volbách v roce 2006, kdy se do Ficovy vlády dostala i nacionalistická Slovenská národní strana. Loni se ještě zhoršily poté, co slovenská vláda v srpnu zakázala Sólyomovi vstup do země. Sólyom se chtěl v den výročí vstupu vojsk Varšavské smlouvy do bývalého Československa zúčastnit odhalení sochy uherského krále Štěpána v Komárně.