Clintonová jede do Moskvy kvůli odzbrojovací smlouvě

Moskva - Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová bude dnes v Moskvě jednat se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem. Ruská média očekávají, že šéfové diplomacií by měli urovnat poslední sporné otázky, aby prezidenti Barack Obama a Dmitrij Medveděv mohli podepsat novou rusko-americkou odzbrojovací dohodu ještě před washingtonským summitem o nešíření jaderných zbraní. Ten má začít 12. dubna.

Nová smlouva má nahradit smlouvu o omezení stavu strategických zbraní (START) z roku 1991. Medveděv a Obama se již loni v červenci předběžně dohodli, že sníží počet jaderných hlavic na nosičích na 1 500 až 1 675 kusů na každé straně a počet nosičů na 500 až 1 100. Rozhovory původně měly být do prosince dokončeny, ale termín dohody se opakovaně oddaloval, i kvůli sporům o americkou protiraketovou obranu.

Nedávno šéf dolní komory ruského parlamentu Boris Gryzlov dokonce pohrozil, že sněmovna smlouvu neratifikuje, pokud v ní nebude zakotvena i vazba na protiraketovou obranu. Lavrov však již v úterý poradil nedělat si s tím starosti. „Taková vazba bude právně závazná, takže problém nevznikne,“ řekl. Odhadl také, že smlouva by mohla být hotová na přelomu března a dubna.

Dalším tématem Írán a Blízký východ

Američané také doufají v podporu Moskvy při potrestání Íránu za sporný jaderný program. Malý pokrok se naopak čeká od dalšího stěžejního bodu dvoudenní cesty Clintonové do Moskvy, totiž snahy uvést do pohybu mírový proces na Blízkém východě. Na páteční jednání „blízkovýchodního kvarteta“ sice už do Moskvy přicestoval i generální tajemník OSN, ale pozorovatelé jsou k možnostem USA, Ruska, Evropské unie a OSN ovlivnit počínání Izraele a Palestiny skeptičtí.