Překonali Fossetta, ale s přestávkami a navíc ve třech

Ženeva (Švýcarsko) – Pět let starý rekord zesnulého dobrodruha Steva Fossetta v rychlostním obletu zeměkoule byl překonán. Trojice švýcarských pilotů zvládla cestu dlouhou 37 tisíc kilometrů za 57 hodin a 54 minut. Fossetta tak porazili skoro o 10 hodin. I nadále ale zůstává Fossettův výkon výjimečný, neboť na rozdíl od Švýcarů přelet podnikl sám a bez mezipřistání.

Kapitán Riccardo Mortara, který s letounem odstartoval v pátek ráno ze Ženevy a přistál v neděli, se svými dvěma kopiloty vykonal deset krátkých tankovacích zastávek. Let přitom mohl trvat ještě o pět hodin méně, ale kvůli probuzené sopce na jihu Islandu se protáhl. V islandském Keflavíku na jihozápadě země měla posádka letounu Rockwell Sabreliner natankovat palivo, ale kvůli aktivní sopce tamní letiště uzavřelo vzdušný prostor.

Rekordní oblet zeměkoule:

Steve Fossett - 2005

  • 67 hod 1 min 10 s

Švýcarští piloti - 2010

  • 57 hod 54 min

Američan Fossett v roce 2005 obletěl svět v tehdy rekordním čase za 67 hodin, jednu minutu a deset vteřin. Švýcarům se podařilo překonat pouze rychlostní část, protože Fossett letěl sám a po celou dobu letu ani jednou nepřistál.   

První sólový oblet Země uskutečnil již v roce 1933 průkopník letectví Wiley Post. Během své mise ale několikrát přistál. Obletět Zemi bez mezipřistání se podařilo až v roce 1986 dvojici Jeaně Yeagerové a Dicku Rutanovi.