Netanjahu v USA: Zmrazení výstavby zbrzdí mírový proces

Washington - Ani návštěva izraelského premiéra Benjamina Netanjahua ve Washingtonu nezmírnila napětí mezi oběma zeměmi kvůli obnovení blízkovýchodního mírového procesu. Prezident Barack Obama předsedu vlády vyzval ke vstřícnému gestu, které by vedlo k zahájení nepřímých izraelsko-palestinských rozhovorů. Netanjahu už před tím varoval, že požadavky Palestinců na zastavení stavby obnovu vzájemných rozhovorů jen oddálí. Palestinci naopak tvrdí, že mírový proces brzdí Netanjahuova politika.

Schůzka s Obamou proběhla za zavřenými dveřmi, jednání trvalo zhruba 90 minut a politici po něm novináře o výsledcích rozhovorů neinformovali. Oba státníci se sešli poprvé od sporu obou zemí o stavbu nových osad ve východním Jeruzalémě. Mluvčí Bílého domu Robert Gibbs přiznal, že mezi Izraelem a USA přetrvávají rozpory, přičemž američtí činitelé se prý snažili dosáhnout vyjasnění izraelského plánu na další rozšiřování židovské výstavby ve východním Jeruzalémě.

Netanjahu ve Washingtonu varoval, že požadavky Palestinců na zmrazení výstavby v Jeruzalémě by mohly odsunout blízkovýchodní mírová jednání. „Nesmíme se nechat chytit do pasti nelogických požadavků,“ řekl. „To by mohlo odložit mírové rozhovory o další rok,“ dodal.

Prezident Obama minulý týden řekl, že schválení plánu na výstavbu 1 600 bytů ve východním Jeruzalémě mírovému procesu neprospěje. I Palestinci tvrdě odmítají snahy Izraele o rozšiřování osad na okupovaných územích. Dokud Izrael od svých plánů neustoupí, nevrátí se Palestinci k jednacímu stolu.