Odvahu čelit kritikům poskytuje víra, řekl papež

Řím – Hlavní silou, která papeži Benediktu XVI. dodává odvahu čelit kritikám ze strany široké veřejnosti, je podle jeho slov samotná víra. Nejvyšší představitel římskokatolické církve to dnes řekl při modlitbě na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu, kde promlouval ke shromážděnému davu věřících. Katolická církev právě v těchto dnech zažívá jednu z nejhorších novodobých krizí kvůli hromadění případů zneužívání nezletilých, kterých se měli dopouštět duchovní hned v několika státech světa. Sám Benedikt tento týden čelil prostřednictvím amerického listu New York Times obvinění ze zamlčování podobných případů, které se měly odehrát v americkém Wisconsinu během devadesátých let.

Papež, jemuž bude 16. dubna 83 let, dnes hovořil před desetitisíci poutníky na sluncem zalitém Svatopetrském náměstí po mši, při níž byly svěceny zelené ratolesti. Benedikt se o skandálech se sexuálním zneužíváním přímo nezmínil, ale některé části jeho kázání se podle agentur mohou vztahovat ke krizi, které on a jeho církev čelí.

Benedikt podotkl, že víra pomáhá vést člověka k odvaze, aby jej nezastrašily malicherné řeči těch, jejichž názory jsou ve společnosti dominantní. Hovořil také o tom, jak člověk může někdy upadnout na nejnižší, hrubou úroveň a klesnout „do bažiny hříchu a nepoctivosti“. Při mši byla vyslovena mimo jiné modlitba za mladé a za ty, kdo je učí, vychovávají a chrání.

Zatímco jsou odhalovány stále nové sexuální skandály týkající se církve jak ve Spojených státech, tak v Evropě, Vatikán už dříve obvinil média z nečetných snah očernit papeže a jeho nejbližší spolupracovníky za každou cenu. V sobotu mluvčí Vatikánu Federico Lombardi uvedl, že odpověď církve na případy pohlavního zneužívání duchovními je velmi důležitá pro zachování její důvěryhodnosti a že je třeba pochybení uznat a odškodnit oběti dokonce i desítky let starých případů.

Církev čelí jedné z nejhorších morálních krizí

Loni v květnu irská vládní komise po devítiletém vyšetřování zveřejnila podrobnosti o skandálu katolické církve se zneužíváním dětí v církevních školách. Zpráva měla přes 2 500 stran, obsahovala výpovědi týraných dětí od třicátých let minulého století. Komise obvinila církevní hodnostáře z toho, že podporovali tvrdé rituální tresty a kryli pedofily při sexuálním zneužívání dětí.

Letos v lednu se objevily zprávy o zneužívání dětí na německých církevních školách. Nejdříve se objevila informace o zneužívání dětí na jezuitském gymnáziu Canisius-Kolleg v 70. a 80. letech. Případ vyvolal velký ohlas, na veřejnost začaly vystupovat desítky obětí zneužívání i na jiných školách, které celý život temnou etapu svého dětství tajily. Několik kněžích se ke zneužívání pod tlakem přiznalo.

Na 17 případů zneužívání dětí v zařízeních katolické církve se přišlo také v Rakousku. Podle mluvčího vídeňské arcidiecéze Ericha Leitenbergera se stalo osm případů ve vídeňské arcidiecézi, po dvou případech v diecézi Štýrský Hradec, St. Pölten a Innsbruck, po jednom pak v Linci, Salcburku a Eisenstadtu.

Vatikán se dlouhou dobu k případům oficiálně nevyjadřoval. Papež se zneužíváním chlapců v Německu začal zabývat až v polovině března. Německé arcidiecéze pomalu začaly připouštět chyby a nedůslednost při řešení případů pedofilních kněžích, o kterých věděly.