V USA zatkli ženu, plánovala vraždu karikaturisty

Washington - Policie na letišti ve Philadelphii zatkla Američanku pro podezření z terorismu. Jednatřicetiletá Jamie Paulinová-Ramirezová byla údajně ve spojení se skupinou kolem takzvané džihádové Jane. Hledala na internetu dobrovolníky, kteří by zavraždili švédského autora karikatur proroka Mohameda. Jako organizátorka spiknutí bude souzena v květnu a hrozí jí 15 let odnětí svobody.

Paulinová-Ramirezová údajně byla ve spojení se skupinou Colleen LaRoseové zvané též „džihádová Jane“, podle muslimského výrazu pro svatou válku. LaRoseová nabírala na internetu dobrovolníky, kteří by Vilkse zlikvidovali. Pokud se obvinění prokáže, hrozí Paulinové-Ramirezové až 15 let vězení a pokuta 250 000 dolarů (4,7 milionu korun).

„Džihádová Jane“ stojí kvůli podpoře teroristů a spiknutí s cílem vraždy rovněž před soudem. Její přelíčení začne v květnu. Na rozdíl od Paulinové-Ramirezové jí ale jako organizátorce vražedného komplotu hrozí až doživotní trest.

Vilks měl být zlikvidován za zpodobnění proroka Mohameda s tělem psa. V roce 2007, kdy se ve Švédsku debatovalo o svobodě tisku, jeho kresbu otiskl švédský regionální deník Nerikes Allehanda. Teroristická síť al-Káida pak vypsala na likvidaci Švéda odměnu 100 000 dolarů (1,9 milionu korun).