Z dětské filmové hvězdy prezidentem

Varšava - Lech Kaczyński se v polské politice angažoval téměř čtyři desetiletí. S bratrem Jaroslawem stál u zrodu opozičních hnutí i u prvních kroků demokratického Polska. Od roku 2005 stál v čele Polska jako prezident. Nebylo Poláka, který by neznal jméno Lech Kaczyński. V dětství se stal filmovou hvězdou, když se svým dvojčetem Jaroslawem ztvárnili hlavní role ve filmu Dva, kteří ukradli měsíc. Na obrazovky se ale vrátil v jiné roli. Už jako asistent na katedře pracovního práva na Gdaňské univerzitě se v 70. letech angažoval v opozičním hnutí ve Výboru na obranu dělníků. Stál u zrodu Solidarity a později se stal jedním z nejbližších spolupracovníků a poradců Lecha Walesy. V období pádu komunismu se účastnil rozhovorů u kulatého stolu.

Po revoluci zasedl nejprve v poslanecké lavici a později v čele Nejvyššího kontrolního úřadu. Tou dobou si už vybudoval pověst silného politika, zastávajícího konzervativní názory a tvrdě vystupujícího proti zločinu. 

Na post polského prezidenta kandidoval už v roce 1995, z klání ale odstoupil. Zlom nastal, když strana jeho bratra Jaroslawa Právo a spravedlnost zvítězila v parlamentních volbách. Sourozenecký tandem začal stoupat na žebříčku popularity a v říjnu 2005 Lech Kaczyński v souboji s Donaldem Tuskem získal prezidentský úřad. Jen o půl roku později jmenoval své dvojče předsedou vlády. 

Pestrá kariéra

Silný politik, prosazující konzervativní názory. Politický vězeň. Nekompromisní ministr spravedlnosti s přezdívkou šerif. Prezident.

V prezidentské funkci na mezinárodní scéně bojoval za polské zájmy, jak ve vztahu k Německu, tak k Rusku i Evropské unii. Na druhou stranu ale prosazoval polské angažmá i v řešení mezinárodních konfliktů - proti vůli většiny Poláků prodloužil účast polských vojáků v Iráku. Sourozenecká spolupráce skončila roku 2007, kdy Jaroslawa Kaczynského vystřídal v křesle předsedy vlády Donald Tusk. Konzervativní prezident s liberálním premiérem společnou řeč většinou nenašel.

Lech Kaczyński

se narodil 18. června 1949 ve Varšavě. Vystudoval práva na Varšavské univerzitě. Od prosince 2005 byl polským prezidentem.
- V 70. letech se angažoval v opozičním hnutí, mimo jiné ve Výboru na obranu dělníků (KOR). Byl přítomen vzniku Solidarity a v 80. letech se stal jedním z nejbližších spolupracovníků Lecha Walesy. Na sklonku komunistického režimu se zúčastnil rozhovorů u kulatého stolu.
- V letech 1989 až 1991 byl senátorem, v období 1991 až 1993 poslancem Sejmu. V roce 1991 působil jako poradce v kanceláři prezidenta Walesy, o rok později byl jmenován předsedou Nejvyššího kontrolního úřadu (NIK) a ve funkci působil tři roky. V roce 1995 kandidoval na prezidenta, předčasně však z klání odstoupil. Ve vládě Jerzyho Buzka byl ministrem spravedlnosti (2000 až 2001). Poté byl v období primátorem hlavního města Varšavy.
- Prezidentem republiky byl zvolen 23. října 2005 a funkci vykonával od 23. prosince téhož roku.
- V roce 1990 založil s bratrem Jaroslawem politickou stranu Dohoda středu (PC), což jim vyneslo obvinění ze štěpení Solidarity. V roce 2001 spoluzakládal stranu Právo a spravedlnost (PiS), v jejím čele stál do roku 2003. Členem strany byl do 3. června 2006, poté se stal čestným předsedou strany.
- Jeho manželka Maria s ním zemřela na palubě letadla. Měli dceru Martu a vnučku Ewu.

Dvojčata Lech a Jaroslaw Kaczyński
Zdroj: ČT24