20letý mechanik zvládne opravu leteckých veteránů

Bedfordshire - Velká Británie má poprvé po 40 letech nového leteckého mechanika schopného opravovat stroje, které brázdily nebe nad Evropou za druhé světové války. V jižní Anglii, kde je největší muzeum funkčních veteránů na světě, má na několik let dopředu o práci postaráno.

Tým úzce specializovaných mechaniků v Bedfordshiru, kde je největší muzeum starých letadel, nezadržitelně stárne. Teď má konečně mezi sebou po čtyřech desítkách let novou krev. Teprve 20letého učně Garretha Rutta. „Nechtěl jsem jít na vysokou. Nejsem ten typ, co poslouchá a dělá si poznámky. Rád pracuju rukama. Mohl jsem jít pracovat pro Airbus a vydělat spoustu peněz. Tohle ale děláte kvůli lásce k téhle práci,“ říká o své práci Garreth. 

V příštích třech letech čeká Garetha i jeho kolegy oprava stíhačky Spitfire, legendárního stroje, který Royal Air Force pomáhal v roce 1940 vybojovat s Luftwaffe bitvu o Británii. „Plánujeme zrestaurovat letadlo tak, aby dál mohlo létat. Je to přes 70 let, co ho postavili. Potřebuje kompletní renovaci,“ říká šéf leteckých mechaniků Jean-Michel Munn. 

Mladý mechanik opravuje válečné letouny (zdroj: ČT24)

Garreth Rutt:

„Neexistuje moc zaměstnání, kde můžete jeden den dělat na Spitfiru, druhý den na Blériotu, pak Polikarpovu nebo Hawkeru.“

Garreth si splnil svůj sen, navíc nebude mít o práci nouzi. V leteckém muzeu v Bedfordshiru se bude starat o několik desítek historických letadel, místní sbírka je totiž největší na světě.

Garreth Rutt
Zdroj: ČT24