Velký prorok otestoval ničivé čluny a odpálí rakety

Teherán - Írán zahájil velké vojenské manévry ve strategickém Hormuzském průlivu. Během třídenního cvičení revolučních gard, které jsou oporou islámského režimu, má být odpáleno několik raket krátkého a středního doletu. Manévry se konají v době sílícího napětí mezi Západem a Íránem kvůli jeho jadernému programu. Cvičení revolučních gard nese krycí název Velký prorok.

Íránská armáda během cvičení odpálí několik raket typu země-moře a moře-moře. Teherán chce tak zlepšit koordinaci jednotlivých kapacit a procvičit vyhledávání hladinových a podmořských cílů. Cvičení má také prověřit, jak rychle je armáda schopna zareagovat na nepřátelskou hrozbu a jak rychle dokáže zahájit rozsáhlé bojové operace s nepřátelskými plavidly. 

Teherán ujišťuje, že cvičení není namířeno proti okolním státům, ty ale sledují operace se zneklidněním. Hormuzský průliv je strategickým místem, kudy proudí ropa z Blízkého východu na Západ.

Velitel cvičení Alírezá Tanghsírí:

„Otevřený Hormuzský průliv a jeho bezpečnost jsou pro nás velmi důležité.“


Íránská armáda dnes otestovala nový člun Ja Mehdí, který popsal jeden z velitelů manévrů jako rychlé plavidlo se značnou ničivou schopností. Pokud by jeho střely zasáhly nepřátelské plavidlo, vznikla by v něm až 7metrová díra. Dnešních testů se zúčastnilo na 300 nejrůznějších rychlostních člunů vybavených raketami a střelami.

Manévry se konají v době sílícího napětí mezi Íránem a Západem, který kritizuje íránský jaderný program. Teherán se hájí, že mu jde jen o mírové využití atomu. Západ se ale obává, že Írán vyvíjí jadernou bombu.