Čínská vláda odvolala „krále“ Sin-ťiangu

Urumči/Peking – Čínská vláda odvolala vládce etnicky rozdělené provincie Sin-ťiang Wang Le-čchüana. Muž přezdívaný král Sin-ťiangu patřil patnáct let k nejvlivnějším mužům celé země. Jeho současný pád odstartovaly krvavé střety z loňského léta, při nichž přišlo o život na dvě stovky lidí. Wang Le-čchüana komunistické ústředí odvolalo sice bez udání důvodu, nikdo ale nepochybuje o tom, že zaplatil za události z loňského léta.

V červenci vyšly do ulic Urumči, hlavního města Sin-ťiangu, tisíce Ujgurů. Léta potlačovaná frustrace z přílivu chanských přistěhovalců vyústila v krvavý pogrom. Zahynulo téměř dvě stě lidí, především Chanů. O dva dny později přišla odveta Chanů proti Ujgurům. Chaos na ulicích zvládly až posily z řady armády a speciálních policejních jednotek. Čínská vláda zahájila vlnu perzekucí, při nichž bylo popraveno nejméně 25 Ujgurů.

Razie řídil ještě Wang Le-čchüan, který má s politikou tvrdé ruky bohaté zkušenosti. Právě on podporoval masový příliv Chanů z vnitřní Číny do Sin-ťiangu, stejně jako tvrdý dohled nad muslimskými Ujgury. „Tuto zimu a příští jaro povedeme soustředěnou protiseparatistickou převýchovu v celé provincii,“ prohlásil.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

Peking ale Wangovi nevyčítá, že jeho politika vyústila v ujgurské povstání. Za zlé mu má, že nedokázal ochránit entické Chany. Ti proti regionálnímu vládci v září dokonce uspořádali demonstrace, rošáda na nejvyšších místech má prudké emoce uklidnit. Peking si z nepokojů odnesl ještě další poučení a nechal ve vzpurné provincii výrazně posílit jednotky pořádkové policie.