Chtěli nás s manželem otrávit, tvrdí v memoárech Laura Bushová

New York - Lauru Bushovou, jejího manžela - exprezidenta USA George Bushe a další členy americké delegace se někdo pokusil během summitu G8 v Německu před třemi lety otrávit. Bývalá americká první dáma z let 2001 až 2009 to tvrdí ve své nové autobiografické knize Spoken From the Heart (Řečeno od srdce), která by se na pultech amerických knihkupectví měla objevit počátkem května.

Členům americké delegace prý bylo v roce 2007 v Heiligendammu v Německu špatně. George Bush musel během části summitu dokonce zůstat na lůžku. Případ vyšetřovala tajná služba; nedošla k jasnému závěru, co nevolnost způsobilo, a uzavřela kauzu pouze v tom smyslu, že Američany napadl virus. „Georgeovi bylo tak špatně, že nemohl ani vstát a pozdravit Sarkozyho, když se s ním sešel,“ vzpomíná Bushová, „nikdy jsme se nedověděli, zda ostatní delegace rovněž onemocněly, nebo zda byla ta naše záhadně jediná.“

Reportáž Petry Flanderkové (zdroj: ČT24)

Německý hotel tvrzení bývalé první dámy USA kategoricky odmítá

Tvrzení Bushové, že exprezidenta a jejich doprovod se možná někdo pokusil otrávit během summitu G8, dnes kategoricky odmítl hotel, v němž byla tehdy delegace ubytována. Mluvčí Grand Hotelu Heiligendamm Christian Plöger bývalou první dámu obvinil, že chce svými výroky jen povzbudit prodejnost připravované memoárové knihy. Jídlo podle něj kontroloval bezpečnostní personál.

Před schůzkou G8 byl Bush v Praze

Těsně před schůzkou G8 v německém Heiligendammu byl šéf Bílého domu v Praze, kde jednal o radaru. Jídlo, které putuje na stůl politiků, v Česku nikdo přímo neochutnává, na přípravu ale dohlíží ochranná služba policie. Možnost, že by si Bush mohl zkazit žaludek už u nás, ale ředitel útvaru pro ochranu ústavních činitelů české policie František Snopek vylučuje: „Jsem přesvědčen, že odjeli zdrávi,“ uvedl s tím, že při společném vyhodnocení návštěvy s kolegy z americké ochranky nic podobného nezaznamenal. „Pro mě je to uplně nová informace. Nebyl jsem nikým kontaktován, nebyl jsem o tom informován,“ dodává tehdejší ministr vnitra Ivan Langer.

Bushová  v memoárech obhajuje manželova politická rozhodnutí

Čtyřiašedesátiletá Bushová v knize, z níž v předstihu cituje list The New York Times, mluví také podrobněji o autonehodě z roku 1963, při níž zahynul její spolužák ze střední školy. Bushová tehdy řídila automobil, který minul značku stop a narazil do druhého vozidla s jejím spolužákem. V minulosti bývalá první dáma prohlašovala, že o této tragické události není schopna obšírněji hovořit.

Bushová v knize obhajuje spoustu politických rozhodnutí svého manžela včetně jeho kritizované politiky po smrtícím hurikánu Katrina, který koncem srpna 2005 na jihu USA způsobil smrt více než 1 500 lidí a škody za 80 miliard dolarů; zaplaveno bylo při něm osmdesát procent města New Orleans.

  • Americký prezident George Bush a německá kancléřka Angela Merkelová na summitu G8 v Heiligendammu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1612/161145.jpg
  • Summit G8 v Heiligendammu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1612/161143.jpg