Austrálie přitvrdila: krabičky cigaret mají vypadat stejně a strašit

Canberra – Austrálie se chystá značně přitvrdit v boji proti kouření. Tamní zákonodárci chystají návrh zákona, na jehož základě by z cigaretových krabiček zmizela loga a grafický design, aby cigarety méně lákaly potencionální kuřáky. Na unifikovaných krabičkách by pak místo toho bylo umístěno varování ministerstva zdravotnictví a odstrašující fotografie. Značka cigaret by byla vytištěna jednotným nenápadným písmem na spodku krabičky. Vláda se také chystá u cigaret zvýšit daň o 25 procent.

Reklama na tabákové výrobky je v Austrálii zakázána v tisku, v televizi a v rozhlase, nový návrh by ji omezil také na internetu. Propagace tabákových výrobků by tak prakticky zmizela z veřejného života. Podle zdravotních odborníků se právě díky těmto omezením podařilo snížit počet kuřáků v zemi z 24 procent na dnešních 16,6 procenta.

Tabákové firmy zuří

Nový návrh zákona je v rámci protitabákové kampaně ojedinělý. Bude-li schválen, měl by začít platit od července 2012. Proti jsou ale někteří opoziční politici, podle nichž jde jen o pokus vybrat na daních více peněz, a není zcela jasné, zda tím skutečně ubude kuřáků. Tabákové společnosti se proti návrhu ihned ostře postavily a chystají se jej napadnout u soudu. Velkoobchodníci se obávají, že zvýšení daně uškodí jejich odvětví a posílí černý trh s tabákem.

Australský premiér Kevin Rudd:

„Jedná se o nejtvrdší opatření namířené na označování tabákových výrobků. Tabákové koncerny jej zajisté budou nenávidět.“

Bude-li zákon schválen, mohou podle některých právních expertů tabákové společnosti požadovat po australské vládě odškodné za omezení jejich autorského práva, ke kterému dojde zákazem zobrazování obchodních značek.