Při pumovém útoku v somálském Mogadišu 32 mrtvých

Mogadišo - Při dvojím pumovém útoku dnes v somálském Mogadišu zahynulo 32 osob a nejméně 70 dalších lidí utrpělo zranění. Je to tento týden už druhý útok na mešitu ve čtvrti ovládané dvěma islámskými povstaleckými skupinami Islámská strana a Šabáb. Zatím není jasné, kdo na mešitu útočil, ale obyvatelé hlavního města se domnívají, že šlo o vyřizování účtů mezi povstaleckými skupinami.

Exploze se ozvaly těsně u mešity na rušném náměstí Bakara ve chvíli, kdy v mešitě promlouval zástupce hnutí Šabáb. „Dvaatřicet lidí zemřelo a více než 70 jich bylo při útoku zraněných,“ řekl jeden člen hnutí Šabáb agentuře Reuters. „Záchranáři stále odvážejí lidi do nemocnic.“

Ředitel záchranné služby v Mogadišu sdělil, že když přijel na místo, viděl nejprve šest mrtvých a přes 50 raněných. Později však doplnil, že mnoho těl bylo už v té době odvezeno rodinnými příslušníky. Dohromady napočítal 25 mrtvých.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)

Jeden svědek řekl, že terčem útoku mohl být velitel skupiny Šabáb Fuád Muhammad Chaláf. Tento muž, který má také švédské občanství, pro hnutí obstarával finance a stál za dvěma pumovými atentáty spáchanými v Mogadišu před dvěma lety.

Země bez vlády se potýká s teroristy i piráty

Občanská válka se v posledních letech proměnila v boj armády proti islamistům v čele s hnutím Šabáb, které se hlásí k teroristické síti al-Káida a které podporují stovky bojovníků přicházejících ze zahraničí.

Somálsko nemá funkční vládu od roku 1991. Nedokáže tak bojovat ani proti dalšímu problému – pirátům. Africké zemi musí pomáhat zahraniční vojáci. Od ledna zaútočili piráti na 13 velkých lodí. Sedm z nich mají stále ve své moci a vyjednávají o výkupném. Po majitelích chtějí za každé plavidlo miliony dolarů. Mezinárodní společenství na ně marně hledá účinnou zbraň. Spojené státy zvažovaly, že pošlou vojáky proti jejich základnám na pevnině. Zatím to ale vzdaly. Vylodění na nepřátelském území ovládaném nepřehlednými klany, gangy a islamisty z al-Káidy by nemělo šanci na úspěch.