V bangladéšské metropoli uhořelo nejméně 116 lidí

Dháka - Nejméně 116 mrtvých a přes další stovku zraněných si vyžádal čtvrteční požár, který vypukl po výbuchu transformátoru vysokého napětí ve staré části bangladéšské metropole Dháka. Oheň se začal šířit ve 22:30 místního času a zachvátil přilehlé obytné budovy a obchody. Požár je již pod kontrolou. Příčinou výbuchu elektrického transformátoru byla podle všeho průtrž mračen.

Podle hasičů není číslo obětí konečné, záchranáři stále prohledávají trosky. Mezi oběťmi jsou i ženy a děti. „Jsme bezradní nad takovým počtem mrtvých a zraněných najednou,“ řekl agentuře Reuters lékař v místní nemocnici.

Zatím není jasné, kolik lidí zahynulo na místě a kolik dalších později podlehlo zraněním při převozu nebo v nemocnici. Mezi oběťmi je i 15 svatebčanů, kteří se zúčastnili oslavy na střeše jedné z budov. Místní televize přinesly záběry, na nichž lidé převážejí zraněné do nemocnic v rikšách. Záchranné operace a přístup do zasažené oblasti komplikovala hustá zástavba a úzké uličky.

Sto mrtvých při požáru v Dháce (zdroj: ČT24)

Plameny se šířily obrovskou rychlostí a obyvatelé zasažených domů téměř neměli šanci uniknout. Neštěstí navíc nahrála souhra několika nepříznivých okolností. Několikapatrové domy bez protipožárních schodišť, v přízemí obchody s chemikáliemi, hustě obydlená čtvrť s úzkými uličkami, kam se jen velmi těžko dostávala hasičská technika.

Podobné požáry jsou v Dháce poměrně časté. Na vině je obvykle špatný stav elektrických rozvodů. Tenhle byl ale za posledních 40 let nejničivější. Zachvátil šest bytových domů a 15 obchodů v sousedství - některé byly plné sběrového papíru.

Premiérka Šajch Hasína Vadžídová vyjádřila pozůstalým soustrast. Nařídila také úřadům, aby zraněným poskytly veškerou lékařskou pomoc. Sobota byla v Bangladéši vyhlášena dnem smutku. Vláda navíc hodlá značnou částkou přispět na pohřeb každé oběti.