Australský parlament zabránil trapasu

Canberra - Jen tak tak se podařilo australskému parlamentu zabránit trapasu. Poslanci nechali rozbít dvě stovky hrníčků s portrétem Baracka Obamy nabízené v parlamentním obchodě se suvenýry. Motivem k likvidaci nádobí nebyla dvakrát zrušená návštěva amerického prezidenta u protinožců, ale lajdáctví jednoho úředníka, který suvenýry objednával. Na památečních nádobách bylo totiž Obamovo křestní jméno chybně napsáno se dvěma „r“: Barrack.

Podle šéfa odboru parlamentních služeb Alana Thompsona je podobný omyl velmi zahanbující. „Obama je nesmírně významnou hlavou státu. Je to pro nás veliká čest uvítat lidi, jako je prezident Obama, a proto nemůžeme mít v prodeji takovéhle věci,“ řekl dnes místnímu tisku.

Hrníčky byly vyrobeny u příležitosti Obamovy plánované návštěvy v Austrálii, kterou už ale americký prezident dvakrát odvolal. Poprvé se rozhodl zůstat ve Washingtonu kvůli schvalování klíčové zdravotní reformy v Kongresu, návštěvu plánovanou na tento měsíc zmařila ropná skvrna v Mexickém zálivu.