Cameron vyloučil posílení britského kontingentu v Afghánistánu

Kábul - Britský premiér David Cameron, který dnes poprvé ve své funkci a neohlášeně navštívil Afghánistán, vyloučil vyslání dalších posil do této země. Zároveň ubezpečil, že vojáci, kteří v Afghánistánu již jsou, tam nebudou déle, „než je zapotřebí“. „Otázku posílení jednotek nemá Británie vůbec na programu,“ prohlásil Cameron. „Nikdo nechce, aby britští vojáci zůstali v Afghánistánu byť jen o den déle, než je zapotřebí,“ dodal. Podle něj je ale v zájmu Británie, aby postupný odchod mezinárodních sil z Afghánistánu byl následován přebíráním odpovědnosti za bezpečnost země místními ozbrojenými složkami, které na to budou dostatečně připravené.

Šéf britské vlády, který se sešel s afghánským prezidentem Hamídem Karzáím, je v otázce dalšího postupu ve své zahraniční politice vůči Afghánistánu ve svízelné situaci. Od svržení režimu islámského radikálního hnutí Tálibán a zahájení boje proti jeho ozbrojencům v roce 2001 tam již padlo kolem 300 britských vojáků. To vede ke stále klesající podpoře britského veřejného mínění účasti Británie v mezinárodním kontingentu. Britská přítomnost v Afghánistánu také zasahuje do státních financí, což je pro novou, koaliční vládu velice citlivý problém, protože se snaží snížit rozpočtový deficit.

Afghánistán je prý pro Camerona prioritou číslo jedna

Cameron nicméně přislíbil, že Británie bude přispívat 67 miliony liber (2,1 miliardy korun) na boj proti podomácku vyrobeným výbušninám, které představují hlavní zbraň povstalců pro útoky proti mezinárodním i domácím provládním silám. Karzáí byl v polovině května prvním zahraničním představitelem, který navštívil Londýn poté, co Cameron nastoupil do úřadu premiéra. Podle komentářů britského tisku to je důkaz důležitosti, jakou nová britská vláda Afghánistánu přikládá. Nový šéf britské diplomacie William Hague řekl, že Afghánistán je pro Camerona prioritou číslo jedna.

Velká Británie má v Afghánistánu na 10 000 vojáků. Jde o druhý nejpočetnější kontingent po Spojených státech. Nový britský ministr obrany Liam Fox se v květnu vyslovil pro co nejrychlejší stažení britských vojáků z Afghánistánu. „Byl bych rád, kdyby se naše jednotky vrátily co možná nejdříve,“ řekl v rozhovoru pro britský deník The Times. „Nejsme světový četník. Nejsme v Afghánistánu, abychom se starali o školství v nepokojné zemi 13. století. Jsme zde proto, abychom zabránili tomu, aby britský lid a naše globální zájmy byly ohroženy,“ dodal.

David Cameron přistává v Kábulu
Zdroj: Stefan Rousseau/ČTK