Kvůli dubajské aféře vypovědělo Irsko izraelského diplomata

Dublin – Irská vláda se rozhodla vyhostit jednoho izraelského diplomata; neupřesnila ale, kdo to je. Jde o reakci na zneužití irských pasů. Případ se vztahuje k lednové vraždě jednoho z lídrů palestinského hnutí Hamas v Dubaji – podle tamních vyšetřovatelů ji spáchali agenti izraelské tajné služby Mossad, kteří se prokazovali falešnými pasy několika západních států. Osm z nich patřilo irským občanům. Izrael ale tvrdí, že pro to neexistují žádné důkazy.

„Zneužití irských pasů státem, s nímž Irsko udržuje přátelské vztahy, je zcela jasně nepřijatelné a vyžaduje pevnou odpověď,“ řekl irský ministr zahraničí Micheál Martin. Nesdělil jméno vypovídaného. Řekl, že tento zaměstnanec není sám o sobě z ničeho špatného podezírán, ale že je „oběť akcí státu, který zastupuje“.

Předpokládané komando Mossadu zavraždilo v lednu v dubajském hotelu palestinského aktivistu Mahmúda Mabhúha, údajného nákupčího zbraní pro hnutí Hamas, které kontroluje pásmo Gazy a odtamtud čas od času Izrael napadá. Při akci byly použity také falešné britské, francouzské, německé a australské pasy. Austrálie a Británie kvůli tomu také vypověděly po jednom izraelském diplomatovi.