Jih Kyrgyzstánu znovu slyšel smrtící střelbu

Biškek - Napětí vládne v jihokyrgyzském městě Oš, středisku nedávných nepokojů ležícím při hranicích s Uzbekistánem. Na jeho předměstí se dnes ráno ozvala střelba a podle nemocničních zdrojů byli dva lidé zabiti a dvě desítky zraněny. Poměrně klid vládne v dalším násilím poničeném městě Džalalabadu, kam dnes přijela prozatímní prezidentka Roza Otunbajevová. Ta si klade za cíl připravit podmínky pro nadcházející referendum o ústavních změnách, jež se má konat 27. června.

Kyrgyzské bezpečnostní síly se dnes ráno střetly s Uzbeky v Narimanu na předměstí Oše, kde prováděly „speciální operaci“. Podle mluvčího ministerstva vnitra bylo jejím cílem odebrat zbraně lidem, kteří se jich odmítali vzdát dobrovolně.

Představitelka nevládní organizace Human Rights Watch Anna Neistatová tvrdí, že při střelbě provázející operaci nejméně dva lidé zemřeli a dvacet jich bylo zraněno. Mluvčí ministerstva vnitra ale popřel, že byly oběti. Připomněl, že vojáci jednali v podmínkách výjimečného stavu, který byl v této oblasti vyhlášen před několika dny a potrvá do 25. června.

Referendum je nezbytnost

Kyrgyzské síly začaly v neděli odstraňovat barikády, které rozdělují Oš. Některé uzbecké čtvrti ale ještě zůstaly zablokovány převrácenými a vyhořelými auty a hromadami pneumatik. V Oši byly v neděli zadrženy dvě desítky osob, které jsou podezřelé ze spáchání trestných činů během nedávných násilností a bylo zahájeno vyšetřování asi 90 případů vražd, podpalování a únosu osob.

Poměrně klid vládne v Džalalabadu, dalším jihokyrgyzském městě postiženém v minulých dnech násilnostmi. Dnes ho navštívila prozatímní prezidentka Roza Otunbajevová, která chce navzdory výzvám k odkladu uspořádat za šest dní plánované referendum o ústavní reformě. Ta by měla více pravomocí převést na premiéra. „Uspořádat referendum je zcela nezbytné, protože musíme vytvořit právní rámec,“ řekla Otunbajevová. „Pokud dovolíme odklad, ohrozíme tím další stabilitu.“

Roza Otunbajevová
Zdroj: ČT24