Kaddáfího armáda vypálila na povstalce střelu Scud B

Tripolis – Režim libyjského vůdce Muammara Kaddáfího v boji vůči povstalcům přitvrdil a vůbec poprvé od začátku konfliktu použil v boji s nimi raketu Scud B. Raketa dopadla v neděli brzy ráno na východ od přístavního města Briga, aniž by někoho zranila.

Podle vyjádření nejmenovaného armádního představitele zachytila raketu americká armáda krátce po půlnoci. Dopadla do pouště zhruba osmdesát kilometrů od Brigy. Ta je strategicky významným městem, o které svádí boj povstalci s Kaddáfího armádou. Střelu se Tripolis rozhodl vypustit, když rebelové postoupili ve snaze zablokovat klíčové zásobovací cesty v okolí metropole.

Raketa byla vypálena pravděpodobně z místa vzdáleného 80 kilometrů východně od Kaddáfího rodiště Syrty, která leží na pobřeží asi 370 kilometrů východně od Tripolisu. Vzhledem k tomu, že se nejedná o řízenou střelu, nemohla armáda potvrdit ani vyvrátit, že byla mířena na Brigu.

Nosič raket Scud
Zdroj: MDA

Rakety Scud vyvynuli Sověti během studené války. Mají dolet několik set kilometrů a mohou startovat z odpalovacích sil i z mobilních nosičů. Podle zpráv z poslední doby se povstalcům podařilo obsadit další strategické město blízko hlavního města. Po půlroce od začátku povstání proti Kaddáfího režimu tak obklíčili Tripolis.