V Ugandě finále fotbalu přehlušily exploze - nejméně 74 mrtvých

Kampala - Při dvou pumových útocích, které v neděli večer otřásly dvěma restauracemi v ugandském hlavním městě Kampale, přišlo o život nejméně 74 lidí. Podle generálního inspektora policie Kaleho Kayihury vybuchla jedna nálož v etiopské restauraci a další v baru rugbyového klubu. Velké množství lidí v obou místech utrpělo zranění, přesný počet ale zatím znám není. K útoku se přihlásilo somálské islamistické hnutí Šabáb.

Obě nálože byly umístěny v místech, kde se shromáždily početné skupiny lidí kvůli sledování finálového zápasu na mistrovství světa v kopané v Jižní Africe. Policie celou oblast obklíčila a raněné odtamtud přepravila do nemocnic.

Svědek výbuchu:

„Všude byla spousta lidí, sledovali jsme zápas, do konce chyběly tak 3 minuty. Pak se ozvala strašná rána.“


Mezi oběťmi jsou zřejmě i cizinci včetně jednoho občana USA a ženy z Irska. Velvyslanectví České republiky v keňském Nairobi, pod které Uganda spadá, zatím nemá informace o tom, že by při útoku zahynuli občané České republiky. Mezi oběťmi a zraněnými jsou mimo jiné občané Eritreje, Etiopie, Indie a Konga.

Právě cizinci byli možná terčem obou útoků, za nimiž podle policie stojí somálská milice al-Šabáb, která se hlásí k teroristické síti al-Káida. Podobnými útoky milice vyhrožovala, protože v Mogadišu jsou mezi nasazenými vojáky Africké unie, kteří mají chránit křehkou prozápadní vládu, i ugandské jednotky. 

Velitel Šabábu v somálském hlavní městě Mogadišu šajch Yusuf Isse s útoky dnes vyjádřil souhlas. „Uganda je hlavní země bezvěrců podporující takzvanou somálskou vládu. Víme, že Uganda je proti islámu… Je to nejlepší zpráva, jakou jsme kdy slyšeli,“ řekl mimo jiné. Podle televizní stanice Al-Džazíra se islamisté k útokům později přihlásili.

Pokud se potvrdí zodpovědnost Šabábu, půjde o první útok, který by provedla mimo území Somálska. Kromě Šabábu však s hrozbou přišla i povstalecká Armáda božího odporu (LRA) či rovněž povstalecké Sjednocené demokratické síly (ADF). Obě uskupení jsou činná v Ugandě a jejich cílem je mimo jiné svrhnout vládu prezidenta Yoweriho Museveniho.

Oběti sebevražedného útoku
Zdroj: ČT24