Libyjci vykládají v Egyptě humanitární zboží pro Gazu

Aríš - Libyjská loď se zásilkou humanitární pomoci pro pásmo Gazy začala vykládat zboží v egyptském přístavu Aríš. Celkem přivezla 2000 tun materiálu. Posádka se původně chtěla pokusit prorazit izraelskou námořní blokádu pásma Gazy. Nakonec ale dorazila do Egypta, odkud zboží poputuje do Gazy po zemi, protože zatímco námořní blokáda pásma stále platí, ta pozemní byla zmírněna.

Šéf přístavu Gamal Abdul Mahsúd uvedl, že loď dorazila do Aríše ve středu v noci poté, co dostala povolení k zakotvení. Loď s humanitární pomocí vypravila v úterý z Řecka nadace syna libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Přivezla do Egypta 2000 tun pomoci, kterou nyní chce po zemi přepravit do Gazy. 

Původně přitom chtěli aktivisté zboží dopravit do Gazy po moři. Proti tomu se ale ohradil Izrael, který na palestinské území uvalil námořní blokádu. Tu pozemní přitom zmírnil. Izraeli se proto nelíbilo, že aktivisté se chystají prolomit námořní blokádu, zatímco by mohli legálně zboží přepravit na území po souši.  


Po výhrůžkách, že izraelská armáda proti lodi zakročí, nakonec plavidlo změnilo směr a přistálo v Egyptě. Posádka se nyní rozdělí, část zůstane v Egyptě a část doprovodí humanitární zboží k přechodu Rafáh, odkud bude přepraveno na palestinské území. 

Izrael takřka úplně zrušil pozemní blokádu pásma Gazy po květnovém incidentu, při němž vojáci při zásahu proti turecké humanitární flotile zabili devět tureckých aktivistů. Námořní blokáda ale stále platí, má zabránit dopravě zbraní islamistům z Hamasu.