Podle Britů Cameron při nepokojích selhal

Londýn - Britský premiér David Cameron v rozhovoru pro nedělník Sunday Telegraph zdůraznil, že nastal čas nulové tolerance pouličního zločinu. Nová opatření hodlá zavést během několika měsíců. Víc než polovina Britů si podle čerstvého průzkumu myslí, že premiér největší nepokoje za posledních 30 let nedokázal zvládnout.

Na mnoha místech Londýna zbyly jen trosky. Jedním ze symbolů nepokojů se stala podpálená továrna na nábytek. Vzápětí sem přijel premiér Cameron. Za viníky označil gangy, špatné rodiče a jejich děti, které nevědí, co je dobré a zlé. „Nemůžete jen obviňovat rodiče. Někteří byli dost staří na to, aby věděli, co dělají. A pocházeli i z rodin, které se dají považovat za dobré,“ míní reportérka listu The Croydon Guardian Hannah Williamsonová. 

O nedalekou katedrálu měla strach i duchovní v katedrále Croydon Minster Sara Goatcherová. Nepokoje ji naštvaly, ovšem vadí jí i to, když se viníci hledají jen mezi lidmi na sociálních dávkách: „Asi bych z toho taky bláznila, kdybych jako oni byla na dávkách. Mají těžký život. Ale je to důsledek toho, že jsme nechali mladé na holičkách. Proč neumí číst v 16 letech?“ 

V její čtvrti jsou problémy každý týden. Policie zde řeší rvačky i boje mezi gangy. „Tady děti vyrůstají i v rodinách, které po tři nebo čtyři generace nepracovaly. Učení a práce si necení. Děti nechodí do školy, dělají si to po svém,“ dodává duchovní. Sara přesto odmítá, aby úřady vystěhovávaly z dotovaných bytů rodiče, jejichž děti rabovaly: „Politici mohou snadno říct, potrestejme toho kluka a jeho matku. Zní to, že jste silný a něco děláte. Ale udělat z někoho bezdomovce jako trest? To je řešení?“ 

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

Nepokoje a řádění gangů odkryly složitý společenský problém, před kterým britské elity dlouho zavíraly oči. Jak ale vědí lidé ze zasažených čtvrtí, žádné zázračně rychlé a účinné řešení neexistuje.