Bouře Bonnie asi zanese víc ropy do pobřežních mokřin

Miami - Bouře Bonnie sice pravděpodobně zanese víc ropy do mokřin při pobřeží Louisiany, mohla by ale také pomoci k rychlejšímu rozpuštění ropné skvrny na hladině v Mexickém zálivu. Podle serveru CNN to prohlásil vládní zmocněnec pro ropnou havárii Thad Allen. Bonnie při přechodu přes Floridu dnes ráno zeslábla na tropickou depresi, během dne by ale měla znovu zesílit na tropickou bouři. Do oblasti ropné havárie by se podle meteorologů měla dostat v noci na neděli.

Na příchod bouře se připravují záchranáři na pobřeží Louisiany. Z moře už vylovili plovoucí zábrany, které by přílivová vlna mohla zanést do pobřežních mokřin. Ropou nasáklé zábrany by totiž mohly uškodit ekosystému, který se pomalu vzpamatovává z toho, jak ho v předchozích týdnech zasáhla hustá ropa.

V pátek se také z okolí vadného vrtu v Mexickém zálivu stáhla většina lodí, které likvidovaly následky ropného úniku. Na místě zůstávají jen plavidla, jež zajišťují přímý přenos z kamer podmořských robotů sledujících vrt. Podle Allena tyto lodě opustí oblast až v nejzazší možný okamžik, aby byl dohled na vrt přerušen na nejkratší možnou dobu.

Bouře nebude mít vliv na funkci krytu

Kryt na vrtu, který brání úniku ropy do moře, ale zůstane nasazen i během přechodu bouře. „Je téměř vyloučeno, že by (bouře) měla dopad na vrt nebo na kryt. Jsou 500 stop (1 500 metrů) hluboko a ani největší vlny nedosáhnou až tam,“ citovala agentura AP odborníka Dona Van Nieuwenhuiseho z Houstonské univerzity.

Podle meteorologů z amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) by se Bonnie měla dostat do oblasti vrtu kolem půlnoci SELČ. Dnes v 08:00 SELČ byla tropická deprese 535 kilometrů jihovýchodně od delty Mississippi a pohybovala se rychlostí 28 kilometrů v hodině k severozápadu.