Rekordní zájem o český Expo-pavilon. Exponáty čekají opravy

Praha/Šanghaj – Nečekaný zájem projevují turisté o český pavilon na světové výstavě EXPO 2010 v Šanghaji. Českou expozicí prošly za první čtvrtrok konání výstavy již čtyři miliony návštěvníků, Češi přitom počítali s tím, že pavilon zvládne během půl roku pojmout asi tři miliony lidí. Exponáty tak kvůli rekordní návštěvnosti čekají opravy a repase, aby až do konce výstavy v říjnu vydržely.

„Zájem je tak obrovský, že jsme přivítali již čtyřmiliontého návštěvníka, což je číslo, ve které jsme nedoufali za šest měsíců, a to jsme teprve v polovině Expa. Pokud jde o návštěvnický rekord, tak jsme nadšení,“ řekl v České televizi generální komisař expozice Pavel Stehlík. „Mám velkou obavu o to, co vydrží expozice, protože řada exponátů je interaktivních. Budeme muset inovovat, repasovat,“ dodal s ohledem na celkovou nově předpokládanou návštěvnost kolem sedmi milionů lidí.

Rozhovor s Pavlem Stehlíkem (zdroj: ČT24)

Šanghajské počasí zanáší klimatizaci

Opravu čeká kaleidoskop představující divy Česka, jehož zrcadlo nedopatřením poškodil jeden z návštěvníků. Technické potíže trápí i zázemí pavilonu. Ventilaci a klimatizaci zanáší velmi rychle mastnota, která je v horkém a vlhkém šanghajském ovzduší. V této části Číny budou teploty šplhající až ke 39 stupňům Celsia navíc panovat další dva měsíce.

K omezení výstavy však nedojde. „Návštěvnost rozhodně neomezíme. Všechny údržby děláme v noci. Expo je otevřené třináct hodin denně a sedm dní v týdnu; v čase, kdy je zavřené, doplňujeme materiály, zásobujeme restauraci a obchod, čistíme, uklízíme, opravujeme, udržujeme. Pavilon do konce výstavby vydrží,“ řekl Stehlík.

Návštěvníky vítá i český hokejista

Vysoká návštěvnost je podle Stehlíka o to překvapivější, že šanghajské Expo nabízí návštěvníkům dalších 240 pavilonů - co do počtu vystavovatelů další rekord. Mezi hlavní taháky české expozice patří reliéfy zpod sochy Jana Nepomuckého, které byly přivezeny jako symbol štěstí z pražského Karlova mostu. Číňany lákají ale i jiné exponáty, jako je letadélko ukazující krásy ČR či obří zlatá slza nebo videoinstalace od Jakuba Nepraše Jeden svět - mnoho kultur. „Po vítězství na mistrovství světa jsme přidělali figurínu hokejisty v českém národním dresu, což je vděčný objekt na focení,“ dodal Stehlík.