Raúl Castro se vyjádřil k propouštění politických vězňů

Havana - Kubánský prezident Raúl Castro poprvé veřejně komentoval své rozhodnutí propustit více než pět desítek politických vězňů. Na nedělním zasedání kubánského parlamentu řekl, že nikdo z nich nebyl vězněn za své názory, ale za delikty spáchané ve službách USA. Podle agentur AFP a DPA Castro dále upozornil, že Kuba nehodlá zmírnit postup proti opozici. Změny však podle něj čekají kubánskou státem kontrolovanou ekonomiku. Vláda prý chce ve větší míře umožnit drobné podnikání.

Kuba počátkem července slíbila svobodu 52 kubánským vězňům uvězněným při velkém zátahu proti opozici na jaře 2003. Jde o nejrozsáhlejší propuštění vězňů od roku 2006, kdy Raúl Castro převzal od svého bratra Fidela vedení karibského ostrova.

Podle serveru BBC Castro rozhodnutí o propuštění vězňů veřejně komentoval poprvé na nedělní schůzi kubánského parlamentu. Tito vězni prý nebyli uvězněni za své názory, ale za „protirevoluční“ delikty spáchané ve službách USA. V prohlášení cílené těm, „kteří chtějí ohrozit naši nezávislost“, dále uvedl, že „nepřátelé vlasti nezůstanou bez trestu“.

Kuba uvažuje o změnách v zaměstnávání (zdroj: ČT24)

Uvažuje se o změnách v zaměstnávání

V projevu, který přednesl v nepřítomnosti svého staršího bratra a bývalého vůdce Kuby Fidela, současný vůdce upozornil na chystané hospodářské kroky, kdy vláda lidem umožní mimo jiné provozovat vlastní živnost a najímat zaměstnance. „Rada ministrů se také shodla na zvýšení samostatného podnikání a jeho upotřebení jako další alternativy práce pro přebytečné pracovní síly vylučující různé existující zákazy udělování licencí a komercionalizaci některých výrob, umožňující flexibilitu najímání pracovní síly,“ prohlásil Raúl Castro.

Prezident neřekl, kolika lidem licenci umožňující samostatné podnikání úřady udělí. Podle analytiků by nové opatření mělo nabídnout práci asi milionu „přebytečných“ pracovníků, kteří jsou přítěží pro kubánskou státem řízenou ekonomiku.

Nejnovější Castrův krok by podle agentury AP mohl být pro kubánský komunismus zásadní, pokud se bude týkat velkého množství lidí. Možností alternativního zaměstnání na Kubě moc není, protože stát zaměstnává asi 85 procent lidí. Práce na vlastní pěst zde existuje jen v omezené míře a pouze v některých profesích. Soukromníci se mohou uplatnit například jako holiči nebo taxikáři. Průměrná měsíční mzda se na Kubě pohybuje kolem 20 dolarů. Zdecimované hospodářství není schopné vyprodukovat pro místní obyvatele ani dostatek potravin - ty základní jsou na přídělový systém.