Úřady o existenci tajného Haiderova konta mlčí

Vídeň/Vaduz - Odhalení lichtenštejnských kont rakouského pravicového populisty Jörga Haidera provázejí nejasnosti. Lichtenštejnské státní zastupitelství dnes dementovalo informaci o odhalení konta, kterou včera přinesl rakouský tisk. Existenci tajného účtu popírá i vdova po Haiderovi. Podezření nyní prověřují rakouské, německé i lichtenštejnské úřady.

Lichtenštejnské státní zastupitelství dementovalo, že by se objevily dokumenty svědčící o tom, že Haider ukrýval v Lichtenštejnsku obrovské jmění. „V zajištěných podkladech se neobjevila žádná konta nebo společnosti, které byly nebo jsou kontrolovány dr. Jörgem Haiderem nebo jeho bezprostředním okolím,“ informoval lichtenštejnský státní zástupce Dietmar Baur. Také vdova po politikovi Claudia Haiderová tvrdí, že o kontech nic neví. 

Případ vyšetřují rakouské, německé i lichtenštejnské úřady. Ty zatím ale o údajných tajných kontech mlčí. Mnichovské státní zastupitelství odmítlo informace médií komentovat, „aby nebylo ohroženo další vyšetřování“. 

Rozhovor s Geraldem Schubertem (zdroj: ČT24)

List Profil včera informoval, že Haider ukrýval v Lichtenštejnsku na tajných účtech až 45 milionů eur. Podle týdeníku se na to přišlo při vyšetřování podezřelého prodeje části korutanské bankovní skupiny Hypo Group Alpe Adria bavorské zemské bance BayernLB v roce 2007. 

Dosud není jasné, zda k údajným lichtenštejnským kontům měli přístup další politici z Haiderova Svazu pro budoucnost Rakouska (BZÖ) nebo z jeho dřívější Svobodné strany Rakouska (FPÖ). „Mohu jen vyloučit, že by do toho byla strana jakkoli zapletena,“ ujišťuje šéf svobodných v Korutanech Uwe Scheuch. Bývalý Haiderův mluvčí Stefan Petzner vidí za odhalením tajných kont snahu poškodit Haiderovu pověst. Politik byl v Rakousku velmi populární.

Rakouský pravicový politik Jörg Haider se svými voliči
Zdroj: ČT24