Ruské požáry si vyžádaly už 50 obětí

Moskva - Požáry, které od minulého týdne pustoší centrální Rusko, už stály život 50 lidí. Plameny zničily 200 tisíc hektarů převážně lesů a stále se objevují nová ohniska. Země mobilizuje kvůli boji s ohněm všechny dostupné síly. Dovolenou přerušil i prezident Dmitrij Medvěděv. V evropské části země dnes registrují přes 800 větších požárů, z toho 370 vzniklo během posledních 24 hodin. Oheň hoří na celkové ploše téměř 2000 kilometrů čtverečních, což odpovídá v porovnání přibližně čtyřnásobku území Prahy. S ohněm bojuje na 170 tisíc lidí včetně vojáků. Sucho a požáry poničily přibližně pětinu ruské produkce obilí. Ruský premiér Vladimir Putin proto vyhlásil dočasný zákaz vývozu obilí a souvisejících zemědělských produktů.

Záchranné složky se nyní soustředí na ruské jaderné středisko v Sarově. Směřují sem další hasičské jednotky i armáda. Hasičům se v noci na dnešek podařilo 18kilometrovou linii ohně rozdělit na několik úseků. Vysekávají vegetaci, na místě pomáhá těžká technika. Práce v jaderném centru byly přerušeny, veškerý jaderný materiál a výbušniny se převezly na jiné místo.

„I v případě extrémní situace lze zaručit, že není ohrožena jaderná ani radiační bezpečnost, nehrozí nebezpečí výbuchů ani ekologických následků na území střediska,“ ujistil na místě Sergej Kirijenko, šéf státní jaderné agentury.

Ruský tisk dnes píše, že podobných uzavřených vojenských zón obklopených lesem je v evropské části země 43, z nichž sedm je ohněm přímo ohroženo. Podle sdělení ministra pro mimořádné situace Sergeje Šojgua byly vydány pokyny k zajištění bezpečnosti všech těchto území, stejně jako deseti jaderných elektráren.

V Moskvě se během noci přechodně zlepšila kvalita vzduchu, který zamořil kouř z rozsáhlých požárů. Oblak smogu nad metropolí ustoupil, teploty ale zatím neklesají a stále se drží kolem 40 stupňů Celsia. Moskva tak dnes zaznamenala další teplotní rekord. Navíc došlo k havárii, při které v moskevské rafinerii ropy začal z poškozeného potrubí unikat vodík. Situaci na místě řešili odborníci ministerstva pro mimořádné situace. Na západě Moskvy hořel park, v plamenech se ocitl nově budovaný terminál letiště Vnukovo. V centru propukl v poledne velký požár v pravoslavném kostele sv. apoštolů Petra a Pavla.

Lidé si stěžují na nečinnost gubernátorů

V zemi sílí kritika gubernátorů, kteří nesou odpovědnost za protipožární opatření a záchranné práce. Například 290 obyvatel Vladimirské oblasti napsalo otevřený dopis prezidentovi, ve kterém obvinili místního gubernátora, že nebere ohled na lidi a žádají jeho odvolání. S výkonem gubernátorů nejsou spokojeni ani v Kremlu, prezident Dmitrij Medvěděv slíbil, že jejich práci prověří, premiér Putin je dokonce pokáral.

Následky ničivých požárů v Rusku jsou dokonce vidět už i z vesmíru. Satelitní snímky ukazují dým nad spáleništi nebo obrovský bouřkový mrak, který se kvůli požárům vytvořil nad ruskou metropolí. Tento oblak se ale během noci přesunul a už tolik Moskvu nezahaluje, zlepšila se tak mírně zdejší kvalita vzduchu.

  • Ruští hasiči autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1849/184883.jpg
  • Požáry v Rusku zdroj: AP Photo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1850/184939.jpg
  • Satelitní snímek - dým nad Ruskem autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1849/184891.jpg
  • Mrak nad Moskvou autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1849/184890.jpg