Záplavy zabily v Pákistánu 1 600 lidí, v Indii přes stovku

Islámábád - Nejhorší monzunové deště za 80 let v Pákistánu postihly už 12 milionů lidí. O život přišlo už přes 1 600 lidí. Více než půl milionu lidí bylo evakuováno ze svých domovů v jihopákistánské provincii Sindh. Záplavy způsobené náhlým nočním lijákem postihly i indickou část Kašmíru a vyžádaly si nejméně 103 obětí a na 370 zraněných, desítky dalších lidí se pohřešují.

V provincii Sindh záplavy ohrožují nejméně 11 okresů, z nichž už bylo dočasně přestěhováno do bezpečnějších míst půl milionu lidí. Evakuace pokračují. Na severu provincie platí již na řekách nejvyšší stupeň povodňové aktivity a v sobotu velká voda dospěje do třetího největšího města provincie, půlmilionového Sukkuru, který se rozkládá u mohutného toku řeky Indus. Situace zůstává kritická i v centrální provincii Paňdžáb a v provincii Chajbar Pachtunchvá na severozápadě země. Tamní humanitární operace musely být dnes přerušeny, protože kvůli hustému dešti nemohou vzlétnout helikoptéry.

Obětí přibývá, protože mnoho lidí nebezpečí podceňuje. Vedou je k tomu především ekonomické důvody. Lidé, kteří chovají dobytek, se zdráhají odejít do evakuačních táborů. Většinou jen pošlou své rodiny k příbuzným do města, ale svá zvířata nechtějí nechat bez dozoru.

Bleskové záplavy zabíjely i v indické části Kašmíru

Přes stovku obětí si vyžádaly bleskové záplavy v indické části Kašmíru. Zasažena byla oblast kolem města Léh v odlehlém regionu Ladákh u hranice s Pákistánem. Silné srážky místní obyvatele překvapily, protože jde o jinak vyprahlou oblast v nadmořské výšce kolem 3 500 metrů. Byla zahájena rozsáhlá záchranná operace, na níž se podílejí policie, polovojenské složky i armáda.

Stovky lidí se záchranářům podařilo vyprostit z trosek domů i nánosů bahna. Stovky obydlí ale zůstaly pohřbeny pod náhlými přívaly. Záchranné práce také neustále narušovala proudící voda a bahno sunoucí se po horských svazích. Trvající špatné počasí brání vrtulníkům v dopravě nejnutnější pomoci postiženým. Nefunguje letiště v Léhu, které záplavy těžce poškodily a které nyní od sutin čistí armáda. Strženy byly i některé úseky hlavní dálnice.

Podle armádních zdrojů při povodni nezahynul žádný zahraniční turista. Ladákh je převážně buddhistický region nacházející se v centru indického státu Džammú a Kašmír, kde žijí zejména muslimové. Jde o turisticky atraktivní oblast především pro přívržence dobrodružství, kteří sem přijíždějí za raftingem či vysokohorskou turistikou. Vrcholem sezóny je právě srpen.

Pomoc pro Pákistán

Sbírka organizace ADRA
č. ú. 4028 4028/0300, variabilní symbol 300

Sbírka organizace Člověk v tísni
č. ú. 5098 5098/0300
Dárcovská SMS ve formě DMS PAKISTAN na číslo 87777

Sbírka organizace Charita
č. ú. 3933682/0800, variabilní symbol 132
Dárcovská SMS ve formě DMS POMOCPAKISTAN na číslo 87 777