Povodně v Pákistánu stále pustoší zemi, postupují na jih

Islámábád - Pákistán se dál potýká s nejhoršími povodněmi za posledních osmdesát let – doteď pustošily sever země, teď ale postupují k jihu. Na 1 600 lidí zemřelo. V nejvíc zasažených oblastech navíc operuje Tálibán, který se snaží zoufalé obyvatele získat na svou stranu. Prezident Zardárí oznámil, že v zemích, které navštívil, vyjednal pomoc – poskytne ji Francie nebo Velká Británie. Účet za povodně je už teď strašlivý – voda zničila 650 tisíc domů, 560 tisíc hektarů zemědělské půdy a zemřelo víc než 10 tisíc kusů dobytka.

Velká voda se v Pákistánu sune korytem řeky Indus na jih. Úřady se v provincii Sindh připravují na nejhorší - evakuují obyvatele, kteří žijí na březích řeky. Mnozí z nich se ale obávají o majetek nebo zemědělská zvířata a odejít nechtějí. Sever země se snaží s následky povodní vyrovnat, nepomáhá vytrvalý déšť.

Monzunová sezona je teprve v polovině a meteorologové zlepšení neslibují. Kvůli dešti často nelétají ani vrtulníky s humanitární pomocí a záchranáři. „Uvízli jsme v továrně, kde pracuji. Byli jsme tam 2 dny, než pro nás vojáci přijeli. Sami jsme se přes vodu dostat nemohli,“ řekl Nazír Ahmed z Pandžábu. „Pracuje tu hodně společností, ale vody je pořád moc, opravy jdou pomalu,“ prohlásil dělník Mohammed Irfan.

Pákistán trápí záplavy (zdroj: ČT24)

Prezident Ásif Alí Zardárí odmítá kritiku Pákistánců, že nepřerušil svou zahraniční cestu. Vláda podle něj situaci zvládá. „Já jsem převedl většinu moci z prezidentského úřadu na premiéra. Je to jeho zodpovědnost,“ konstatoval Zardárí.

Pomoc pro Pákistán

Sbírka organizace ADRA
č. ú. 4028 4028/0300, variabilní symbol 300

Sbírka organizace Člověk v tísni
č. ú. 5098 5098/0300
Dárcovská SMS ve formě DMS PAKISTAN na číslo 87777

Sbírka organizace Charita
č. ú. 3933682/0800, variabilní symbol 132
Dárcovská SMS ve formě DMS POMOCPAKISTAN na číslo 87 777

Záplavy v Pákistánu
Zdroj: Khalid Tanveer/AP Photo