Kolumbie a Venezuela opět navážou diplomatické styky

Santa Marta (Kolumbie) - Jihoamerické státy Kolumbie a Venezuela už spolu zase mluví. Obnovit styky se rozhodly po jednání hlav států Manuela Santose a Huga Cháveze. Diplomacie mezi Bogotou a Caracasem zamrzla na konci července poté, co exprezident Kolumbie obvinil Venezuelu, že na svém území ukrývá povstalce z revolučních ozbrojených sil Kolumbie. To Chávez okamžitě odmítl a zareagoval posílením vojska na hranicích s Kolumbií.

Juan Manuel Santos, prezident Kolumbie, po schůzce s Chávezem prohlásil: „Dohodli jsme se, že obě země obnoví vzájemné diplomatické styky a obrátí svou pozornost směrem do budoucnosti. Cílem je, aby se naše vztahy mohly rozvíjet a prohlubovat ve všech svých aspektech.“

Venezuela přerušila diplomatické styky s Bogotou 22. července po obvinění, že na svém území skrývá na 1 500 povstalců Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) a posílila poté vojenskou ostrahu svých hranic s Kolumbií. Venezuela také nesouhlasí s tím, že Kolumbie povolila americké armádě přístup na své vojenské základny.

Venezuela a Kolumbie obnoví diplomatické vztahy (zdroj: ČT24)

Hugo Chávez, prezident Venezuely:

„Řekl jsem to už milionkrát. Venezuelská vláda nepodporuje a netoleruje přítomnost povstalců, teroristů ani pašeráků drog na svém území. A tvrdit že já osobně něco takového podporuji, je už úplný nesmysl. Samozřejmě to, že ilegální skupiny pronikají na území Venezuely, není nic nového.“

Chávez s nově zvoleným prezidentem Kolumbie Santosem se setkali právě kvůli překonání roztržky, která má negativní dopad na hospodářství obou zemí a vyvolává celkové napětí, napsala agentura Reuters.

Juan Manuel Santos už ve své inaugurační řeči o víkendu uvedl, že jednou z jeho priorit je snaha napravit pošramocené vztahy se sousední Venezuelou. Chávez na to reagoval v televizi prohlášením, že je připraven „obrátit list“ a setkat se se svým protějškem. Také ale pohrozil, že pokud jej Santosova vláda znovu obviní z podpory levicových povstalců, přeruší s ní styky znovu.