Indie chce po BlackBerry zakročit proti službám Google a Skype

Dillí - Indie se připravuje vystoupit i proti komunikačním službám firem Google a Skype, aby z bezpečnostních důvodů získala přístup k jejich zpracování zabezpečených nebo kódovaných textových vzkazů, plyne z vládních dokumentů. Ve čtvrtek indická vláda pohrozila kanadské firmě Research In Motion (RIM), že uzavře kódované servisy její sítě mobilních přístrojů BlackBerry, pokud do konce srpna nevyhoví jejím požadavkům na umožnění přístupu.

Podle zápisu ze schůzky mezi činiteli indického ministerstva spojů a zástupci indických sdružení telekomunikačních operátorů z 12. července vznesli vládní představitelé požadavek, aby bezpečnostní služby měly možnost monitorovat a zachycovat textové vzkazy posílané přes sítě BlackBerry, Google a Skype. „Bylo rozhodnuto, že nejprve se bude řešit problém BlackBerry a pak dalších servisů,“ uvádí se podle britského listu Financial Times v zápisu.

Zástupci dvou indických sdružení operátorů podle britského listu potvrdili, že na schůzce se mluvilo o nutnosti vznést bezpečnostní požadavky na uvedené tři sítě. Google a Skype uvedly, že od vlády žádné upozornění v této věci nedostaly.

Indie chce zatočit i s Googlem (zdroj: ČT24)

Ve čtvrtek a dnes se setkali zástupci RIM s indickými vládními činiteli. Viceprezident firmy Robert Crow po schůzce vyjádřil přesvědčení, že indické obavy budou vyřešeny. „Je to krok na dlouhé cestě,“ řekl. Podle nejmenovaného vládního zdroje RIM slíbila, že do příštího týdne nabídne technické řešení, které umožní číst zakódovaná data. „Ujistili nás, že příští týden přijdou s nějakým technickým řešením pro vzkazy a podnikatelské e-maily. Náš technický tým prověří, zda to bude fungovat,“ řekl zdroj agentuře Reuters.

Na BlackBerry mají políčeno i další státy

Indie je jednou z řady zemí, které se obávají, že zabezpečené e-maily a vzkazy přes komunikátory BlackBerry a dalších sítí podpoří nelegální aktivity, zejména terorismus. Mobilní a satelitní telefony použili například pákistánští teroristé při útoku na Bombaj v roce 2008, při němž zahynulo 166 lidí.

Přístroje BlackBerry, které jsou již léta populární mezi světovými manažery a politiky, se v posledních týdnech staly terčem řady vlád, zejména na Středním východě. Komunikační síť RIM umožňuje kódování dat, což brání úřadům zachycovat vzkazy potenciálních teroristů a aktérů organizovaného zločinu.

Tento týden se RIM podle informovaných zdrojů dohodla se Saúdskou Arábií na pokračování provozu své sítě, firma však musela vládě předat kódy. O přístup ke kódům usilují rovněž Spojené arabské emiráty, Libanon a Alžírsko.

Telefon BlackBerry
Zdroj: ČT24