Štědrý dar Tonyho Blaira válečné jizvy nezahojí

Londýn – Memoáry Tonyho Blaira ještě ani nevyšly, a už vzbuzují negativní emoce. Přitom jde ze strany bývalého britského premiéra na první pohled o čin ušlechtilý: Všechny výnosy z autorských práv dá na výstavbu rehabilitačního centra Královské britské legie pro válečné veterány. Víc než čtyři a půl milionu liber, tedy v přepočtu asi 135 milionů korun, je sice velkorysý dar, ale míroví aktivisté, veteráni i příbuzní zabitých vojáků zdůrazňují, že to byl právě Tony Blair, kdo Brity poslal do nepopulární války v Iráku vstříc smrti a zmrzačení. Místo bohulibého daru pro zraněné vojáky se proto mluví o krvavých penězích.

Paměti špičkového světového politika, které pod názvem Cesta (A Journey) vyjdou příští týden, se bezpochyby zařadí na seznam nejprodávanějších knih a jejich autor už dopředu obdržel tučný honorář. Blair, jehož majetek se už nyní odhaduje v přepočtu na 600 milionů korun, si proto může dovolit velkorysé gesto.

Tony Blair:

„Rozhodl jsem se napsat knihu, která by obsáhla pohled na lidskou i politickou dimenzi života britského premiéra.“

Tony Blair vydává paměti (zdroj: ČT24)

„Tony Blair se rozhodl už v době, když opouštěl úřad, že daruje příjmy ze svých pamětí, které v budoucnu vydá, příslušníkům ozbrojených sil za oběti, které přinášejí kvůli zajištění bezpečnosti naší a světové,“ řekl Blairův tiskový mluvčí. Rodiny padlých a raněných ale ani výjimečně štědrý dar neutěší: Mnozí jsou odhodláni přivést Tonyho Blaira před soud, kde se bude zodpovídat ze svých zločinů.

Blairovi odpůrci poukazují na jeho projev, v němž hrozil parlamentu Saddámovými zbraněmi hromadného ničení. Arzenály se ale v poraženém Iráku nenašly, v zemi však padlo 179 britských vojáků a dalších 350 utrpělo zranění. Válka torpédovala kdysi neotřesitelnou Blairovu popularitu. I on nakonec přiznal, že Británii do války vedl na základě mylných informací.

Více než 10 let byl Tony Blair britským premiérem. Vládl zemi za dob nebývalé prosperity, atakoval rekordy popularity, nárokoval si recept na tak zvanou třetí cestu - koncept sociálně demokratického státu, který si rozumí s tržním hospodářstvím a světem 21. století. Tento obraz ale v roce 2010 zastiňuje víc než cokoliv jiného právě válka v Iráku.

Demonstrace při slyšení Tonyho Blaira k válce v Iráku
Zdroj: ČT24/ČTK/AP